UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США можуть заборонити аборти, а республіканці ризикують програти вибори до Конгресу через це – опитування

До проміжних виборів лишилося півроку.

Багато правих американських політиків та оглядачів весь тиждень раділи повідомленню про те, що п'ять консервативних членів Верховного суду США, схоже, готові скасувати знакове рішення, яке встановило конституційне право на аборт.

Однак нове опитування Yahoo News/YouGov показало, що через це республіканці ризикують втратити підтримку американців напередодні проміжних виборів 2022 року. Опитування також показало, що демократи можуть виграти вибори до Конгресу.

Опитування 1577 дорослих жителів США, проведене з 3 по 6 травня, показало, що зареєстровані виборці спочатку віддали перевагу демократу (44%) республіканцю (39%) на 5 відсотків, коли їх запитали, як би вони проголосували у своєму окрузі, якби вибори в Конгрес відбувався сьогодні.

Але коли виборців попросили обрати між "демократом, який виступає за аборти" та "республіканцем, який виступає проти абортів", підтримка Республіканської партії впала до 31%, у той час як підтримка демократів залишилася незмінною - розрив між двома кандидатами збільшився більш ніж удвічі, до 13 відсотків.

Водночас 69% американців кажуть, що вони "проти ухвалення Конгресом закону, який забороняє аборти по всій країні". Лише 22% американців кажуть, що вони підтримали б такий закон - у той час як більш ніж удвічі більше (48%) підтримали б закон, "який збереже аборти такими ж легальними та доступними по всій країні".

Після того, як у ЗМІ просочилася інформація про плани Верховного суду США скасувати конституційне право на аборт, країною прокотилася хвиля протестів. На демонстрації вийшли тисячі людей. Верховний суд США має намір скасувати конституційне право на переривання вагітності, закріплене у прецедентному рішенні 1973 року. Якщо Верховний суд, у якому більшість суддів належить до консервативного табору, дійсно скасує цю історичну постанову, то на рівні штатів зможуть запроваджуватися заборони або значні обмеження на аборти. Це планують зробити близько половини із 50 американських штатів. Рішення Верховного суду очікується у червні.