UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США і Австралії висловили стурбованість ситуацією в М'янмі

Військові в М'янмі заявили, що провели затримання у відповідь на "фальсифікацію виборів", що пройшли в країні 8 листопада 2020 року.

Держсекретар США Ентоні Блінкен і глава МЗС Австралії Маріс Пейн стурбовані переворотом в М'янмі і звернулися до військових із закликом терміново звільнити держрадника Аун Сан Су Чжи та інших високопоставлених чиновників, повідомили в Держдепі США.

"Ми стурбовані повідомленнями про бірманських військових затриманнях лідерів влади, включаючи державного радника Аун Сан Су Чжі. Ми закликаємо бірманських військових лідерів звільнити всіх офіційних осіб уряду і лідерів громадянського суспільства і поважати волю народу Бірми, виражену на демократичних виборах 8 листопада", - заявив Блінкен.

Глава Мін'юсту Австралії Меріс Пейн також закликала звільнити затриманих високопосадовців.

"Ми закликаємо військових поважати верховенство права, вирішувати спори за допомогою законних механізмів і негайно звільнити всіх цивільних лідерів та інших осіб, які були незаконно затримані", - заявила Пейн.

Глава Мін'юсту зазначила, що Австралія підтримує "мирне скликання Національних зборів за результатами загальних виборів в листопаді 2020 року".

Читайте також: Держпереворот в Туреччині: суд виніс вироки 92 військовим - ЗМІ

Військові М'янми ввели в країні НС на рік, передав Associated Press з посиланням на ЗМІ країни.

Аун Сан Су Чжі та інші високопоставлені представники партії були затримані.

«Хочу сказати нашому народу, щоб він не реагував необачно і діяв відповідно до закону», - заявив Міо Ньюнт. Представник НЛД вважає, що його самого незабаром теж затримають.

Як зазначали у кінці грудня, турецький суд засудив 92 обвинувачених, включаючи колишніх високопоставлених військових, до довічного ув'язнення за їх участь в спробі державного перевороту в 2016 році.

Також стало відомо, що в результаті державного перевороту вся державна влада в країні перейшла до головнокомандувачу збройними силами М'янми Мін Аунг Хлайну, а виконуючим обов'язки президента став віце-президент Мьінт Шве.