UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США готуються до можливого повторного штурму Капітолію 4 березня - CNN

В історії США з 1793 по 1933 днем президентської інавгурації був саме 4 березня, тому в комітеті у справах збройних сил мобілізують сили саме до цієї дати.

У США готуються до можливого повторного штурму Капітолію 4 березня, в зв'язку з чим в столицю скликані бійці національної гвардії. Вони нестимуть службу в Вашингтоні до середини березня, передає CNN.

Джерело повідомило про це на тлі побоювань нових заворушень і спроб штурму Капітолію прихильниками екс-президента Дональда Трампа. Як заявив голова комітету у справах збройних сил Палати представників Конгресу США Адам Сміт, в американській історії з 1793 по 1933 4 березня був днем президентської інавгурації.

"Деякі з цих людей з'ясували, що 75 років тому 4 березня був днем інавгурації президента. Припустимо, але чому це важливо тепер, Бог знає?.. У всякому разі, тепер вони думають, що, може бути, вони повинні зібратися знову і штурмувати Капітолій 4 марта... Це циркулює в Інтернеті ", - цитує CNN заяву голови.

Сміт додав, що не обов'язково саме 4 березня стане приводом для хвилювання, але є побоювання, що саме цю дату вони виберуть для повторного штурму Капітолію.

Як повідомив CNN, помічник міністра оборони з питань національної оборони і глобальної безпеки Роберт Салесс заявив в середу, 17 лютого, що поліція Капітолію звернулася з проханням залишити в Вашингтоні близько п'яти тисяч національних гвардійців до 12 березня.

У разі чого вони нададуть допомогу силам швидкого реагування, забезпечуватимуть безпеку будівлі і околиць Капітолію.

Читайте також: Конгрес створить комісію для вивчення штурму Капітолію за прикладом терактів 11 вересня

Напередодні спікер Палати представників Ненсі Пелосі заявила, що нижня палата Конгресу планує створити незалежну комісію для розслідування того, що привело штурму Капітолію США 6 січня. Орган буде схожий на комісію, яка більше року вивчала теракти 11 вересня 2001 року, перш ніж видати радикальний 585-сторінковий звіт.