UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США дозволили не носити маску вакцинованим

Правда, з великою кількістю «але»

Представники громадської охорони здоров'я США заявили, що повністю вакциновані американці можуть знімати маски в більшості випадків, навіть в приміщеннях або у великих групах, повідомляє Bloomberg.

«Сьогодні великий день для Америки в нашій довгій боротьбі з коронавірусом», - сказав Байден, назвавши американську програму вакцинації «історичним логістичним досягненням».

Зміна нормативів є поворотним моментом у боротьбі з COVID-19 і відбувається в міру того, як кількість випадків захворювання в США скорочується, а кількість вакцинацій зростає. Це сигналізує про широкомасштабне повернення до повсякденного життя. Тим більше, що на цьому етапі в адміністрації Білого дому впевнені, що послаблення навіть такого серйозного формату не зможуть завдати шкоди нації і вакцинації. Адміністрація також використовувала це послаблення як додатковий стимул для вакцинації.

«Правило дуже просте: зробіть щеплення або носіть маску, поки не зробите це», - сказав Байден.

Центри з контролю і профілактики захворювань оголосили про зміну нормативів, пославшись на зростаючі докази того, що вакцини ефективні, і що повністю вакциновані люди мають низький ризик передачі вірусу кому-небудь.

«Будь-хто, хто повністю вакцинований, може брати участь в заходах в приміщенні або на відкритому повітрі, великих чи малих, без маски або фізичного дистанціювання», - сказала директор Центру з контролю і профілактики захворювань Рошель Валенські. «Якщо ви повністю вакциновані, ви можете почати робити те, що перестали робити через пандемію. Ми всі дуже чекали того моменту, коли ми зможемо повернутися до деякого почуття нормального життя».

Однак в нормативах прописано безліч винятків, які сигналізують про те, що ера масок ще не закінчилася. Агентство як і раніше рекомендує повністю вакцинованим людям носити маски «у всіх літаках, автобусах, поїздах та інших видах громадського транспорту», а також в медичних установах, виправних установах, притулках для бездомних і там, де це вимагається владою штату і місцевою владою або підприємствами.

І маски як і раніше рекомендуються для людей, які частково вакциновані - тим, хто ще не витримав два тижні після прийому останньої дози - або тим, хто не отримав вакцину, в тому числі дітям.

Нормативи - це рекомендації з поведінки, але вони не мають сили закону. Рішення на місцевому рівні про те, коли і де потрібно носити маски, тепер будуть прийматися штатами, місцевими органами влади та підприємствами, які повинні будуть вирішити, зберігати або послаблювати свої вимоги по відношенню до масок, і яке поєднання батога і пряника вони будуть використовувати, щоб домогтися дотримання.

Проте, навіть з винятками, ця новина є переломним моментом. Всього шість тижнів тому Валенські попереджала про «неминучу загибель», оскільки число випадків захворювання, госпіталізацій і смертей зростала. Нові нормативи були зустрінуті в Вашингтоні з зітханнями полегшення, оскільки законодавці у Конгресі і співробітники Білого дому майже відразу скинули маски. «Нарешті вільний», - сказав лідер меншості в Сенаті Мітч Макконнелл.

Близько 59% дорослих американців отримали хоча б одне щеплення, а 45% отримали обидва. Вакцина COVID-19, вироблена компаніями Pfizer Inc. і BioNTech SE, була дозволена для використання для дітей у віці від 12 до 15 років на цьому тижні, що послужило стимулом для кампанії по вакцинації. Тим часом, кількість нових щоденних випадків COVID-19 знижується протягом декількох тижнів. Проте, темпи вакцинації сповільнилися в порівнянні з максимумом місяць тому, що викликає побоювання з приводу того, чи не перешкодить нерішучість повсюдному захисту населення.

Байден поставив мету, щоб 70% дорослих американців отримали хоча б одне щеплення до 4 липня, що є ще однією символічною віхою. Байден висловив надію, що країна зможе відзначити своє щорічне свято Дня незалежності, позбувшись від вірусу.

Раніше повідомлялося, що в Огайо влада штату оголосила про безпрецедентну акцію по залученню населення до вакцинації проти COVID-19. Повнолітні американці, які зроблять хоча б одну дозу щеплення, будуть брати участь у розіграші 1 мільйона доларів.