UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США балотуються на виборні посади 57 осіб, які причетні до штурму Капітолію

Штурм Капітолію 6 січня запам'ятався як один із найпохмуріших і ганебних епізодів в американській історії, пише видання Politico.

У США балотуються на виборні посади щонайменше 57 осіб, які зіграли роль у подіях 6 січня — зібравшись біля сходів Капітолію, штурмувавши сам Капітолій або відвідавши мітинг Save America, який передував заворушенням, передає Politico.

Видання Politico пише, що події 6 січня, схоже, не позбавили права займатися державною службою, а послужили політичним трампліном для десятків республіканців, які цього року балотуватимуться на федеральні, державні та місцеві посади.

Цього року понад два десятки балотуються до Конгресу, законодавчого органу штату або до офісу штату, включаючи як мінімум двох протестувальників, які фактично увійшли до Капітолію.

Принаймні п'ятеро людей від 6 січня готуються до губернаторських перегонів, серед них Дуг Мастріано, сенатор штату Пенсільванія та один із лідерів національного руху за дискредитацію результатів виборів 2020 року.

Зокрема Джейсон Хоуленд, якого сфотографували всередині Капітолію США 6 січня, балотується до парламенту штату Мічиган.

Читайте також: У CША відправили до в'язниці першого з прихильників Трампа, які ввірвалися в Капітолій

Член палати представників, республіканця Ліз Чейні розповіла про те, що комітет нижньої палати Конгресу, який розслідує штурм Капітолію 6 січня 2021 року, отримав свідчення про те, що дочка тодішнього президента Дональда Трампа, Іванка, неодноразово просила свого батька втрутитися, щоб зупинити напад.