UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США активісти зруйнували пам'ятник солдатам Конфедерації

Пам'ятник історичної спадщини безнадійно зіпсований.

© Shannon Watts‏ / Twitter
© CNN
© skynews.com.au
© ABCnews
© NBCNews
© NBCNews

В Даремі, (штат Північна Кароліна, США) під час акція протесту проти расизму активісти скинули з п'єдесталу статую "Солдату Конфедерації", розташовану перед адміністративною будівлею графства Дарем. Демонстранти канатом стягнули бронзову статую з гранітного постаменту, після чого плювали на неї і копали ногами, вигукуючи гасла. Учасники акції назвали це "екстреним протестом".

Статуя, що зображала солдата Конфедерації у формі і зі зброєю в руках, стояла на п'єдесталі, на якому було викарбувано напис: "У пам'ять про хлопців, які носили сіру форму". Пам'ятник, в основі якого знаходяться чотири кам'яних гарматних ядра і два ліхтаря, був встановлений в 1924 році і мав висоту 4,5 метра. На фасаді гранітного п'єдесталу було зображено прапор Конфедерації.

Статуя вважається пам'ятником історичної спадщини. У 2015 році на неї вже робили замах члени афроамериканського руху "Життя чорних мають сенс". Тоді на пам'ятник розбризкали фарбу. Тим часом, закон штату Північна Кароліна від 2015 року забороняє демонтаж будь-якого "об'єкта спадщини, що перебуває у державній власності, який увічнює пам'ять про подію, особу або військову діяльність, яка є частиною історії Північної Кароліни, без прийняття на те відповідних законодавчих актів".

Акція протесту була викликана зіткненнями членів ультраправих організацій і їх супротивників в Шарлоттсвілі, в результаті яких постраждали близько 40 осіб. Поліцейські не заважали поваленню статуї. В офісі шерифа округу Дарем на запитання The Washington Post не відповіли. "Расизм і смертоносне насильство в Шарлоттсвілі неприйнятні, але є кращий спосіб видалити ці пам'ятники", - написав губернатор-демократ Північної Кароліни Рой Купер в Twitter в понеділок увечері.

Раніше під час протестів у Шарлоттсвіллі в США автомобіль наїхав на натовп протестуючих. Загинула щонайменше одна людина.