UA / RU
Підтримати ZN.ua

У спірних водах Південно-Китайського моря сталося чергове зіткнення кораблів Філіппін і Китаю 

Сторони обмінялися звинуваченнями.

У суботу, 31 серпня, Філіппіни й Китай обмінялися звинуваченнями в навмисному зіткненні суден берегової охорони в спірних водах Південно-Китайського моря, що стало черговим інцидентом на важливому водному шляху, повідомляє Reuters.

Читайте також: Маніла звинуватила Китай у запуску сигнальних ракет поблизу філіппінських літаків у Південно-Китайському морі

Представник берегової охорони Філіппін Джей Тарріела заявив, що корабель берегової охорони Китаю “навмисно протаранив філіппінське судно”, яке не здійснило жодних провокацій.

Як наслідок, було пошкоджено  один з найбільших катерів берегової охорони Філіппін Teresa Magbanua, але ніхто з екіпажу не постраждав, додав Тарріела.

Тим часом речник берегової охорони Китаю Лю Децзюнь сказав, що філіппінський корабель, який “незаконно прибув на мілину”, підняв якір і “навмисно протаранив” китайське судно. Він закликав Філіппіни негайно відступити.

“Китайська берегова охорона вживатиме заходів, необхідних для рішучого припинення всіх актів провокацій, неприємностей і порушень, рішуче захищатиме територіальний суверенітет, морські права й інтереси країни”, - наголосив Лю.

Тарріела заявив, що Маніла не виведе свій корабель, “попри переслідування, залякування й ескалацію з боку китайської берегової охорони”.

Читайте також: Терпіння щодо розбіжностей з Філіппінами обмежене — Міноборони Китаю

Зіткнення біля мілини Сабіна стало вже п'ятим морським інцидентом між двома країнами за місяць. Китай претендує на майже все Південно-Китайське море, що суперечить позиціям деяких сусідніх країн. Пекін і Маніла роками перебувають у територіальній суперечці в багатих на ресурси водах.