UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Сирії 10 опозиційних угруповань оголосили про відновлення бойових дій

Сирійські опозиційні сили оголосили про початок контрнаступу проти урядових військ.

Збройні формування сирійської опозиції оголосили про початок контрнаступу проти урядових військ, заявивши, що вони пішли на цей крок у зв'язку з порушеннями режиму припинення вогню з боку армії.

"У зв'язку із зростанням порушень з боку сил режиму, включаючи обстріл переміщених осіб і безперервні бомбардування житлових кварталів, ми оголошуємо про початок відповідної битви", - йдеться в заяві, підписаній лідерами 10 озброєних угрупувань і оприлюдненому в понеділок, 18 квітня.

У числі підписантів документа - впливове угрупування "Джаіш аль-іслам", що контролює регіон Східна Гута на схід від столиці Сирії Дамаска. Один з її лідерів - Мохаммед Аллуш, який представляє головний блок сирійської опозиції на переговори з межсирийского врегулювання в Женеві.

15 квітня сирійська урядова армія при підтримці "Хезболли" і російської авіації наступ на місто Алеппо, яке розташоване в 355 км від Дамаска. На початку квітня війська сирійського президента Башара Асада були змушені здати стратегічну висоту на південь від міста Алеппо під натиском повстанців і бойовиків угрупування "Фронт Ан-Нусра".

26 лютого Рада Безпеки ООН одноголосно підтримав резолюцію про перемир'я в Сирії. Згодом, РФ і США запропонували сторонам конфлікту в Сирії припинити бойові дії з 27 лютого. Сирійська опозиція повідомила, що приймає угоду про перемир'я, але за умови дотримання низки гуманітарних вимог. Пізніше стало відомо, що США і Росія працюють над проектом нової конституції Сирії.