UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Сирії авіаударом знищили іранське консульство із командиром КВІР – звинувачують Ізраїль

Повідомляється про смерть старшого командира Корпусу вартових ісламської революції

Першого квітня консульство Ірану в столиці Сирії Дамаску було зрівняне з землею в результаті авіаудару, який сирійські та іранські ЗМІ приписують Ізраїлю. Агентство Reuters назвало удар «вражаюче очевидною ескалацією конфлікту» на Близькому Сході.

Ліванське джерело в органах безпеки в розмові з Reuters повідомило, що одним із загиблих був Мохаммад Реза Захеді – старший командир іранського Корпусу вартових ісламської революції (КВІР). Іранське державне телебачення повідомило, що загинуло кілька іранських дипломатів.

На місці події репортери бачили дим, що піднімався з-під уламків будівлі, яка була зрівняна з землею, і припарковані ззовні машини швидкої допомоги. Перед уламками висів іранський прапор на стовпі. На місці події були помічені міністри закордонних справ Сирії та Ірану.

Читайте також: Операторів російських «Шахедів» готують в Сирії – ГУР

Ізраїль, який неодноразово завдавав ударів по іранських цілях протягом шестимісячної війни в Газі, відмовився коментувати цей інцидент, дотримуючись своєї звичайної практики. Як заявив ізраїльський військовий речник: «Ми не коментуємо повідомлення в іноземних ЗМІ».

Іранське інформаційне агентство Tasnim повідомило, що в результаті ізраїльського удару загинули п'ятеро людей. Сирійське державне інформаційне агентство SANA повідомило про невизначену кількість загиблих і поранених.

Читайте також: ГУР опублікувало списки найманців із Сирії, яких РФ завербувала воювати проти України

Нагадаємо, Ізраїль раніше наносив авіаудари по об’єктах у Сирії. 25 грудня Іран заявив, що в результаті ізраїльського авіаудару по Дамаску загинув високопоставлений командир Корпусу вартових ісламської революції Сейєд Разі Мусаві. 

У лютому Головне управління розвідки МО заявило, що Росія готує у Сирії тисячу найманців для участі у вуличних боях в Україні. Росія вербує найманців на війну проти України за схемою «Сирія-Якутія-Бурятія – і на м’ясний штурм», зазначили у розвідці.