UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Швеції вважають дії РФ провокатором високих цін на енергію у країні

На допомогу шведам уряд виділив понад 600 млн доларів.

Дії Росії на європейському енергетичному ринку стали головною причиною, через яку шведи зіткнулися з сильним зростанням цін на енергію.

Про це заявив міністр енергетики Швеції Хашаяр Фарманбар, пише агентство Bloomberg.

Міністр вважає, що шведи не повинні страждати через високі ціни.

"Шведські споживачі не повинні настільки страждати через, серед іншого, російську поведінку на європейському ринку енергетики", - заявив міністра.

На його думку, підхід Росії до постачання газу до Європи взимку 2021-2022 років став ключовим фактором, що вплинув на ціни енергоресурсів.

Читайте також: До Єврокомісії надійшла скарга "Нафтогазу" на домінування Газпрому на газовому ринку ЄС

Влада Швеції виділила $664 млн на допомогу шведам, які зіткнулися з підвищенням цін на енергію. На таких заходах наполягала шведська опозиція. Аналогічні кроки раніше зробили у Норвегії.

Російський експорт енергоносіїв опинився у центрі уваги на тлі протистояння між Росією та Заходом, оскільки Росія нарощує свою військову присутність біля України.

Раніше деякі євродепутати звинуватили Росію, яка постачає понад 30% природного газу в ЄС, у використанні кризи як важіль тиску, тоді як Росія та НАТО проводять переговори у Брюсселі.

Нагадаємо, литовська газова компанія Amber Grid фінішувала будівництво газопроводу GIPL, який об'єднує Литву та Польщу. Газопровід GIPL покликаний з'єднати країни Балтії та Фінляндію через естонсько-фінський газопровід Balticconnector з газовою мережею ЄС. І тепер Литва отримають доступ до ринку газу ЄС, транспортуючи його через Польщу, а Польща у свою чергу отримає доступ до ЗПГ терміналу в Клайпеді.

Повідомлялося, що РФ не забронювала вільні потужності ГТС України на січень, попри брак газу в Європі.