UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Швеції з Джуліана Ассанжа знімуть частину звинувачень – ЗМІ

У четвер, 13 серпня, будуть зняті два з чотирьох звинувачень, і 18 серпня – ще одне.

У Швеції з засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа, який переховується більше трьох років в посольстві Еквадору в Лондоні, наступного тижня збираються зняти три з чотирьох звинувачень "у скоєнні злочинів сексуального характеру".

Як повідомляє британське видання Times з посиланням на представників шведської прокуратури, це пов'язано із закінченням передбаченого законодавством 5-річного строку давності подібних звинувачень.

"Два звинувачення будуть зняті завтра, 13 серпня. Це дата, коли було скоєно перше правопорушення, у якому він підозрюється. Це пов'язано із закінченням 5-річного строку давності, передбаченого законом. Ми опублікуємо спеціальний прес-реліз з цього приводу. Ще одне звинувачення буде знято 18 серпня. А термін по самому останньому - у зґвалтуванні - закінчується в 2020 році", - повідомила представник прес-служби відомства Карін Русандер.

Всі три звинувачення мають відношення до однієї з двох жінок, які, за їх твердженням, стали жертвами сексуальних злочинів Ассанжа. При цьому, за словами її адвоката Класу Бергстрема, підзахисна назвала те, що відбувається "несправедливістю", вимагаючи правосуддя, однак відмовляючись з'являтися в суді.

Тим не менш, ще протягом п'яти років залишається в силі інше звинувачення проти Ассанжа, що стосується злочинних дій відносно другої жінки.

WikiLeaks був заснований в 2007 році Джуліаном Ассанжем. На рахунку інтернет-ресурсу сотні тисяч гучних викриттів. Зокрема, портал опублікував дані про операції США в Іраку у 2009-2010 роках, які Ассанджу передав американський військовий Бредлі Меннінг. Через лічені тижні після першого масштабного витоку на Ассанжа було заведено кримінальну справу у Швеції. Дві жінки, з якими у нього були інтимні стосунки, несподівано звернулися в поліцію, причому одна з них з речовим доказом у вигляді порваного презерватива. Ассандж ці звинувачення заперечував. Щоб уникнути видачі з Великобританії до Швеції, в червні 2012 року він попросив політичного притулку в посольстві Еквадору в Лондоні. Ассанж побоюється, що Швеція, якщо він приїде, може видати його США. Там йому за законом про шпигунство за публікацію секретних матеріалів загрожує тривалий тюремний термін або навіть теоретично смертна кара.