UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Швеції кількість прихильників НАТО вперше перевищила противників

Після історії з пошуком підводного човна біля берегів Швеції більшість шведів схиляються до НАТО.

Вперше в історії більшість шведів виступають за входження Швеції в НАТО. Про це повідомляє в середу, 29 жовтня, Reuters з посиланням на опитування громадської думки, проведене Novus для TV4.

Згідно з соцопитуванням, 37 відсотків респондентів підтримують вступ країни у військово-політичний альянс, а 36 відсотків - проти.

Шведський прем'єр-міністр Стефан Левен заявляв, що країна не буде приєднуватися до НАТО, але готова взяти участь у деяких операціях альянсу.

Відношення шведів до НАТО змінилося на тлі пошуків російської субмарини, котра нібито знаходилася в територіальних водах Швеції. На її пошуки було витрачено майже 2,7 мільйона доларів.

19 жовтня 2014 року шведські ЗМІ повідомили про те, що в територіальних водах Швеції виявлено, імовірно, російського підводного човна, який подавав аварійні сигнали. У ВМС Швеції пізніше не змогли підтвердити належність субмарини російського флоту. Міноборони Росії також спростувало повідомлення шведських ЗМІ і "приписав" субмарину Нідерландам.

Швеція і Фінляндія залишаються єдиними країнами на півночі Європи, які не мають членства в НАТО. Однак провокації Росії можуть підштовхнути Гельсінкі і Стокгольмі до зміни своєї позаблокової позиції.