UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Сенаті США запропонували НАТО втрутитися, якщо Путін застосує ядерну зброю в Україні

Ромні попередив, що загнаний у кут Путін може застосувати ядерну зброю у війні проти України.

Сенатор-республіканець Мітт Ромні припустив, що "НАТО може вступити в бій" в Україні, "потенційно знищивши російські збройні сили, що зазнають труднощів", якщо російський диктатор Путін застосує ядерну зброю.

Сенатор від штату Юта також запропонував Заходу поставити ультиматум перед Китаєм та іншими союзними країнами Росії.

"Ви або з нами, або з Росією ви не можете бути з обома", - написав Ромні в есе в New York Times.

"Застосування Росією ядерної зброї, безперечно, стало б переосмисленням, переорієнтацією геополітичного поля", - продовжив Ромні. "Будь-яка країна, яка вирішить зберегти зв'язки з Росією після такого, сама стане ізгоєм у світі".

Ромні попередив, що "загнаний у кут" Путін може застосувати ядерну зброю у війні проти України, посилаючись на попередження колишнього держсекретаря Генрі Кіссінджера, посла Росії в США Анатолія Антонова та директора ЦРУ Вільяма Бернса.

У квітні Бернс попередив, що "розпач" Путіна може призвести до використання "тактичної ядерної зброї або ядерної зброї малої потужності".

Ромні також закликав США продовжувати підтримувати Україну у боротьбі проти російського вторгнення. Якщо США припинять постачання озброєння, написав Ромні, Путін продовжить "вторгатися та поневолювати" інші країни.

У суботу президент Джо Байден підписав пакет допомоги Україні на суму 40 мільярдів доларів ; 20 мільярдів доларів підуть на військову допомогу.

Ромні відкрито висловлював свою зневагу до Путіна з самого початку війни, назвавши російського президента в лютому "маленькою, злою людиною", яка намагається перетворити Росію на "імперію". Він також назвав пропутінських республіканців "зрадниками".

Цього тижня російський політолог Алєксєй Фененко заявив у пропагандистській програмі "60 хвилин", що вторгнення Путіна в Україну було "репетицією" більшого конфлікту, і що вони використовують війну, щоб "випробувати та виступити проти" зброї НАТО.