UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Сенаті США пропонують визнати РФ державою, яка фінансує тероризм

Співавторами резолюції стали представники обох партій.

У Сенаті США зареєстрували резолюцію про визнання РФ державою-спонсором тероризму, передає «Голос Америки». Співавторами документу стали демократ Ричард Блументаль та республіканець Ліндсі Грем.

У резолюції Сенат визнає дії російського уряду за головування Владіміра Путіна актами тероризму. Крім того, Сенат закликає державного секретаря Сполучених Штатів Ентоні Блінкена визнати РФ державою, яка є спонсором тероризму.

«Це визнання буде важливим в американському законодавстві. Є лише чотири країни, які мають таке визнання: Куба, Сирія, Іран та Північна Корея. Ми намагаємося включити до цього списку Росію, щоб вона була п’ятою. Це компанія, з якою її треба асоціювати. Це тоталітарні режими, І вони не несуть добра», – заявив Ліндсі Грем під час презентації резолюції.

Він додав, що протягом 20 років Путін уникав відповідальності за вбивства, тому зараз прийшов час визнати його тим, що відповідає його діям.

«Він - терорист. І Росія - в руках держави-терориста, якою управляє Путін», – вказав сенатор Ліндсі Грем.

Своєю чергою Ричард Блументаль заявив, що Росія спонсорувала тероризм ще перед повномасштабним вторгненням до України. Адже у неї були посібники, найманці, довірені особи в Українській державі. 

«Я відвідував Україну у складі двопартійної делегації незадовго до повномасштабного вторгнення, і мої колеги спитали Зеленського: Чи ви боїтеся російського вторгнення? А він подивився на нас і сказав: «Росіяни вторглися в нашу країну у 2014 році, вони вбили 14 тисяч наших людей». Вони (росіяни) спонсорували тероризм роками і роками, і вони мають за це відповідати», – додав Блументаль.

У резолюції сенатори визначили низку підстав для визначення РФ державою, яка спонсорує тероризм, серед них: 

Сенатори хочуть додати резолюцію до пакету законодавства щодо додаткової підтримки України.

Читайте також: Росія цілеспрямовано тероризує цивільних українців – Британія в ООН

Напередодні Росію державою-терористом визнав Сейм Литви. Відповідну резолюцію підтримали 128 голосами «за». У резолюції Сейм констатував, що збройні сили РФ та їхні найманці масово вчиняють воєнні злочини в Україні, особливо в Бучі, Ірпені, Бородянці, Гостомелі та Маріуполі. У документі йдеться що, своїми діями РФ хоче знищити українську націю повністю або частково, зламати дух шляхом вбивств цілих родин разом із дітьми, викрадення, катування, зґвалтування, знущання з убитих та закатованих.