UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Румунії майже всі члени уряду подали у відставку

Прем'єр-міністр стверджує, що не піде у відставку, незважаючи на недовіру від своєї партії.

Всі міністри Румунії, за винятком глави уряду, подали у відставку в зв'язку з висловленою раніше недовірою з боку правлячої Соціал-демократичної партії. Лідер партії в парламенті тепер чекає відставки з боку прем'єр-міністра країни, повідомляє Agepress.ro.

Сам прем'єр-міністр Сорін Гриндяну повідомляє, що він поки не планує подавати у відставку, оскільки уряд представляє собою всю країну, а не тільки Соціал-демократів. У зв'язку з цим у парламенті очікується голосування вотуму недовіри прем'єр-міністра, після чого його зможуть відправити у відставку.

Гриндяну каже, що його відставка можлива тільки після того, як президент країни Клаус Йоханніс проведе нараду з усіма фракціями парламенту і затвердить відставку уряду.

Нагадаємо, 1 лютого уряд Румунії прийняв постанову про амністію корупціонерів. Одне з розпоряджень передбачає зняття судимостей з засуджених до умовних термінів. Крім того, амністії підлягають засуджені за корупційні злочини на строк до п'яти років, а також матері неповнолітніх дітей. Згідно однієї з постанов, державний чиновник не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності, якщо нанесений їм збиток не перевищує суму в 50 тисяч євро.

Ініціативи уряду викликали масове невдоволення громадян. В протестах в Бухаресті та інших румунських містах взяли участь сотні тисяч осіб.

Після цього, уряд Румунії прийняв рішення скасувати свою скандальну постанову про декриміналізацію низки корупційних злочинів та амністію для засуджених корупціонерів.