UA / RU
Підтримати ZN.ua

У США було 20 варіантів розвитку подій в Афганістані. Не справдився жоден — WSJ

Ніхто не підозрював, що таліби зможуть так швидко отримати контроль над країною. 

Розвідувальне управління США мало 20 варіантів того, як можуть розгортатися події в Афганістані після виведення американського військового контингенту, проте жоден з них не справдився. Про це йдеться в матеріалі The Wall Street Journal.

Проте в кожному зі сценаріїв передбачалося, що з весни 2020 року бойовики "Талібану" почнуть нарощувати свої сили в країні, тоді як уряд Афганістану не зможе втримати позиції без підтримки США. Американська розвідка зазначала у травні, що бойовики зможуть захопити країну в кінці року, вже через місяць прогнози змінилися - це могло статися через два роки. 

Усі гіпотези розвідки опиралися на те, що урядові сили після виходу військових США все ж зможуть деякий час протриматися на своїх позиціях. Проте ніхто не підозрював, що таліби отримають контроль над країною так рано - у серпні, коли деякі американські військові все ще залишалися в країні. 

Читайте також: В Афганістані знову розгорається війна

Внаслідок виходу американських військових владу у країні захопив ісламістський рух "Талібан". Сотні громадян почали тікати з країни, десятки загинули під час евакуації. 31 серпня США заявили про повне виведення своїх військ з Афганістану.

Детальніше про наслідки виведення армії США із Афганістану читайте у статті Миколи Замікули "Що залишиться в Афганістані після виведення американських військ?", а також у матеріалі Олексія Їжака "Трагедія Афганістану: "Талібан" прийшов".