UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Росії знижується психологічний бар'єр для використання ядерної зброї – Столтенберг

Генсек НАТО вважає, що члени альянсу повинні продемонструвати рішучі дії щодо РФ.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг вважає, що ризик застосування Росією ядерної зброї зростає, оскільки у російської влади знижується психологічний бар'єр щодо цього. Тож члени альянсу мають діяти рішуче по відношенню до Москви, заявив генсек в інтерв'ю газеті Süddeutsche Zeitung, яке буде опубліковано в четвер, 12 квітня, пише DW.

За його словами, важливо продемонструвати Москві, що такі її дії, як в Криму, а також кібератаки або порушення міжнародних правил, не залишаться без наслідків.

"Ця країна атакувала Україну і використовувала війська в Молдові і Грузії проти волі цих країн. Крім того, Москва підтримує режим Башара Асада в Сирії і модернізує свій ядерний арсенал", - зазначив Столтенберг.

Поки Росія не змінить своєї поведінки, війська НАТО залишатимуться в Східній Європі, а санкції проти Москви не будуть скасовані, підкреслив генеральний секретар альянсу. У той же час, за його словами, НАТО прагне до діалогу з Росією та він вкотре наголосив, що не хоче Холодної війни з РФ.

На початку березня, генсек НАТО, коментуючи заяву президента РФ Володимира Путіна щодо нового ядерного озброєння, заявив, що альянс впроваджує найсильніше підкріплення колективної оборони з часів Холодної війни. Водночас, він запевнив, що структура не віддзеркалює поведінку Росії, на кшталт ракета на ракету.

Президент Росії Володимир Путін у посланні Федеральним зборам 1 березня заявив, що у Росії створена і пройшла випробування нова крилата ракета з ядерною енергетичною установкою. За словами Путіна, нова ракета має необмежений радіус дії і "непередбачувану траєкторію польоту". При цьому Путін заявив, що "ні в кого іншого такої зброї поки немає".