UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Росії підозрюють Україну в розміщенні фото нацистів на акції "Безсмертний полк – онлайн"

Під час трансляції фото загиблих раптом з'явилися фото Гіммлера і Гітлера.

Під час проведення акції "Безсмертний полк" в Росії, яка в цьому році проходила дистанційно через епідемію коронавірусу, хтось опублікував фото нацистів. У Росії вже знайшли чотирьох винних, але Слідчий комітет РФ заявив про причетність України та Естонії.

За задумом, будь-хто з бажаючих міг завантажити фото родичів-ветеранів, після чого вони з'являлися в інтернеті, по телебаченню і на медіа-екранах у форматі віртуальної ходи. Однак, під час акції раптом з'явилося фото райхсфюрера СС Генріха Гіммлера з підписом "полковник Алексєєв В. М." Також, на сайті "Банк пам'яті" розмістили анкету з фотографією Гітлера і коментарем, що на ній зображено учасника Великої Вітчизняної війни "Гітле Адол Алоїс".

За публікацію фото затримали Данила Симонова з Пермі, Андрія Шабанова з Самари, Дениса Воронцова з Волгограда, а також В'ячеслава Круглова з Ульяновська.

Як повідомляє Слідчий комітет Росії "вивчення вилучених в ході обшуків матеріалів, предметів, комп'ютерної техніки дає слідству підстави вважати, що всі ці особи перебували в одних суспільствах в соціальних мережах".

"Крім того, в рамках попереднього слідства встановлено інші епізоди аналогічних злочинів. Серед причетних до реабілітації нацизму є особи, які розміщували фотографії нацистських злочинців з території іноземних держав, зокрема України та Естонії", - йдеться в повідомленні комітету.

Читайте також: В Ірані та Італії кількість жертв Covid-2019 перевищила сотню

Раніше традиційну акцію "Безсмертний полк" вирішили не проводити в Мінську. Громадські організації планували, щоб у заході взяли участь близько 5 тисяч людей, попри епідемію коронавірусу, однак місцева влада їм відмовили.

Проте Білорусь не змогла відмовитися від параду, ставши єдиною пострадянською країною, яка його все-таки провела.