UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Росії назріває "війна" силовиків – RFERL

Спецслужби вже почали звинувачувати одна одну в злочинах в той час, як у Путіна з'явилася підконтрольна лише йому нацгвардія.

Що б можна було подумати, якби головне розвідувальне управління Росії влаштувало рейд на головний правоохоронний орган і арештувало його начальників, звинувативши у зв'язках з організованою злочинністю? Адже саме це і сталося вчора, коли ФСБ арештувало голову московського відділу Слідчого комітету РФ, а також начальника і заступника його департаменту з внутрішніх справ. Їх звинуватили у взятті хабара від "злодія в законі".

"Ну, принаймні точно можна сказати, що це не частина несподіваної боротьби з корупцією чи спроба викорінити зв'язки з мафією в правоохоронній системі", - пише сьогодні політичний оглядач Radio Free Europe Radio Liberty Браян Вітмор, додаючи, що російські служби безпеки, безумовно, вже дуже довго співпрацюють з організованою злочинністю і продовжать це робити.

На думку оглядача, коли в Росії стається щось подібне, не варто шукати його причини на поверхні. Кримінальні обвинувачення, які в країні можуть бути висунуті фактично проти будь-кого, часто стають димовою завісою для закулісної політичної боротьби. Тож вчорашні рейди і арешти, швидше за все, свідчать про початок чергової "війни силовиків".

Вибори в Росії вже не за горами. Володимир Путін для страховки створив підконтрольну лише йому національну гвардію з 400 тисяч солдатів. Тож усі навколо нього, схоже, нервують.

Вітмор погоджується з висновками російського опозиціонера Романа Доброхотова, який на своїй сторінці в Twitterнаписав: "Поліція боїться прокурорів, прокурори бояться Слідчий комітет, Слідчий комітет боїться ФСБ, ФСБ боїться Рамзана Кадирова, Кадиров боїться Володимира Путіна, а Путін боїться абсолютно усіх". Тож не виключено, що в Росії скоро стане неспокійно.

Нещодавно також російські силовики затримали перекладача місії ОБСЄ, оголосивши його агентом СБУ. У ФСБ, при цьому, підкреслюють, що отримані від українського громадянина показання однозначно свідчать про те, що спецслужби України незаконно використовують місію ОБСЄ для шпигунства та диверсій.