UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Росії хочуть стягувати мільйон за "екстремізм" у ЗМІ

Правозахисники попереджають: положення нового законопроекту розмиті, що дозволить трактувати їх державі і судам в свою користь.

Уряд РФ ініціював законопроект, що передбачає введення великих штрафів для ЗМІ за "виправдання тероризму і екстремізму".

Згідно з поправками до закону про зловживання свободою масової інформації, за "виправдання тероризму і екстремізму" в ЗМІ, держава буде стягувати з медіакомпаній від 100 тисяч до 1 мільйона рублів, повідомляють "Ведомости".

При цьому, якщо суд визнає публікацію в ЗМІ такою, що пропагує "культ насильства", компанії доведеться викласти від 20 тисяч до 200 тисяч рублів.

За масове поширення або зберігання матеріалів зі списку екстремістських штраф буде підвищений до мільйона рублів.

Черговий законопроект, що обмежує свободу слова в Росії в розпал кризи, вже викликав невдоволення у громадянського суспільства Росії, а також у правозахисників. Так, член президентської Ради з прав людини Микола Сванідзе заявив, що формулювання потенційного закону розмите, що може бути трактована державою та судами на свою користь.

"Критичне висловлювання про зростання цін у магазині, наприклад, можна буде прирівняти до цього. Воно провокує критичні настрої, сприяє подразнення в суспільстві, яке теоретично може призвести до теракту", - пояснив Він.

Раніше в Росії прийняли закони про заборону реклами на платних каналах, а також обмежили іноземний капітал у ЗМІ, що значно ускладнило правила гри на російському ринку і без того нечисленних незалежних медіа.