UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Росії хочуть до кінця року поставити на бойове чергування три полки "Ярсів" та полк "Авангардів"

РВСН отримають до 90 зразків спецтехніки та понад 30 нових міжконтинентальних балістичних ракет.

Російські ядерні сили до кінця 2019 року поповняться трьома ракетними полками з міжконтинентальними балістичними ракетами "Ярс" і ще одним полком з гіперзвуковии ракетами "Авангард", заявив командувач російськими ракетними військами стратегічного призначення генерал-полковник Сергій Каракаев у інтерв'ю російській військово-пропагандистській газеті "Червона зірка", повідомляє РБК.

Каракаев заявив, що до кінця 2019 року РВСП РФ отримають понад 90 зразків спеціальної техніки, що в перспективі дозволить перекомплектувати чотири ударних ракетних з'єднання. До кінця року в РВСП також хочуть поставити на озброєння понад 30 МБР, що підвищить частку сучасних ядерних ракет у російській ядерній тріаді до 76%.

Каракаев вказав, що перші ракети "Авангард" надійшли до РВСП у травні. Для розміщення збройного ними підрозділи вже створена спеціалізована інфраструктура під Оренбургом.

"Ярс" РС-24 15П165М/15П155М – російський стратегічний ракетний комплекс із твердопаливною міжконтинентальною балістичною ракетою мобільного та шахтного базування з головною частиною, що розділяється. Остаточні випробування пройшов у лютому 2019 року, повинен замінити собою радянські МБР УР-100Н УТТХ в РВСП разом із МБР "Тополь-М".

"Авангард" – російський керований бойовий блок для ракетних комплексів стратегічного призначення. По суті, це гіперзвуковий маневруючий бойовий блок, який запускається у ціль за допомогою міжконтинентальної балістичної ракети. Призначений у першу чергу для прориву протиракетної оборони противника. Остаточні випробування пройшов у грудні 2018 року.

1 лютого держсекретар США Майк Помпео анонсував вихід Сполучених Штатів з ДРСМД. США завершать вихід з Договору протягом шести місяців, якщо Росія не повернуться до виконання ДРСМД. Наступного дня президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія призупиняє участь у ДРСМД. 4 березня Путін підписав указ про припинення Росією виконання ДРСМД.

Раніше заступник держсекретаря США з контролю над озброєннями і міжнародної безпеки Андреа Томпсон заявила про те, що Сполучені Штати вимагають від Росії знищити ракету 9М729, наявністю якої Москва порушує ДРСМД - в цьому випадку угода може бути врятовано.

Детальніше про мотиви виходу США з ДРСМД читайте у статті Олексія Ижака "Все ближче до ядерного раю" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".