UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Росії звільнили генерал-полковника ФСБ через витік даних та жаль про початок війни проти України – ЗМІ

Едуард Черновольцев, крім іншого, був куратором НДІ-2 ФСБ, співробітники якого, за даними ЗМІ, причетні до отруєнь Бикова, Навального та Кара-Мурзи.

У Росії відправили у відставку начальника Науково-технічної служби (НТС) ФСБ генерал-полковника Едуарда Черновольцева, повідомляє The Insider. За даними видання, офіційна причина звільнення кардинально відрізняється від реальної. Остання пов'язана з війною РФ проти України.

Вказано, що генералу Черновольцеву підпорядковувалися 8-й Центр ФСБ (захист інформації), Центр спеціальної техніки ФСБ та Управління спеціального зв'язку ФСБ. Також він був куратором НДІ-2 ФСБ. Як стверджують у виданні, саме у цьому НДІ розташована таємна лабораторія, де розробляються всілякі отрути. При цьому, за даними журналістів, співробітники цього інституту безпосередньо брали участь в отруєнні засновника ФБК Алєксєя Навального, письменника Дмітрія Бикова та громадського діяча Владіміра Кара-Мурзи.

Офіційна версія звільнення генерала – вихід на пенсію по досягненню відповідного віку. Хоча, як зазначають у виданні, чекістам такого рівня, як у Черновольцева, зазвичай дозволяють дослужити до 70 років.

За даними джерела The Insider у ФСБ, у Кремлі дуже сильно були незадоволені витоками інформації з баз даних, які останнім часом почастішали. Вказано, що такі витоки дозволили журналістам публікувати свої розслідування, у тому числі й про наближених російського президента Владіміра Путіна.

«Ще два роки тому Едуард Володимирович запевнити керівництво країни, що перекриє всі канали витоків. Але в нашій дірковій системі це практично неможливо», – процитував The Insider власне джерело.

Ще один співрозмовник видання з НТС ФСБ розповів, що звільнений генерал, який довгий час прожив у Києві, «дуже жалкував про початок військової операції в Україні (так росіяни називають розв'язану ними війну – ред.) і в компанії своїх друзів неодноразово говорив, що все зайшло надто далеко».

Читайте також: Ніколи в своїй історії Росія не приймала таких дурних рішень — російський генерал про війну в Україні

Раніше повідомлялося, що в Кремлі можуть звільнити цілу низку наближених до Владіміра Путіна чиновників, які відповідають за зовнішню політику. Йдеться про тих, хто за останні роки запам'ятався принизливими провалами, усунення деяких пояснюють віком.