UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Росії включили екіпаж «Москви», що затонула, до переліку «учасників спеціальної військової операції»

Проте сам крейсер таким не вважається.

Екіпаж крейсера «Москва», що затонув у Чорному морі, включили до списку учасників «спеціальної військової операції». Як пише «Медуза», про це йдеться у відповіді прокуратури Чорноморського флоту на запит матері матроса, який служив на крейсері «Москва».

У документі йдеться, що військова частина 84201, де служили моряки загиблого крейсера «Москва», додана до переліку учасників «спеціальної військової операції» для «забезпечення можливості соціальних прав та гарантій, а також отримання екіпажем корабля та членами їхніх сімей виплат». Коли саме частину було включено до переліку, не уточнюється.

При цьому видання зазначає, що ні прокуратура, ні Міноборони, як і раніше, не визнають, що сам крейсер «Москва» брав участь у війні з Україною та був потоплений.

Гульназ Уразаєвій, чий син отримав тяжкі поранення, повідомили, що, як встановила прокурорська перевірка, крейсер «не входив до складу сил (військ), що залучаються до участі у спеціальній військовій операції» і «у момент катастрофи перебував у нейтральних водах».

Читайте також: Крейсер "Москва" виявився сліпим. Не бачив ракети "Нептун" – аналіз Військово-морського інституту США

Нагадаємо, 13 квітня ЗСУ підбили російський крейсер "Москва" за допомогою установок "Нептун".

У свою чергу , в Росії намагаються переконати, що потоплений українськими військовими крейсер «Москва» не входив до територіальних вод України і не брав участь у «спецоперації», як називають окупанти російсько-українську війну.

Міноборони РФ 14 квітня підтвердили, що крейсер "Москва" затонув, проте досі не визнав загибель більшості членів екіпажу. Крейсер став найдорожчою військовою втратою РФ у війні з Україною.