UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Росії виявлено перший випадок пташиного грипу H5N8 серед людей

Заразилися сім працівників фабрики.

У суботу Росія заявила, що її вчені виявили перший в світі випадок передачі штаму пташиного грипу H5N8 від птахів до людей і попередили Всесвітню організацію охорони здоров'я.

У телевізійному виступі глава російського агентства з нагляду за здоров'ям Росспоживнагляду Анна Попова заявила, що вчені лабораторії «Вектор» виділили генетичний матеріал штаму у семи робочих птахофабрики на півдні Росії, де в грудні було зафіксовано спалах серед птахів.

За словами Попової, сім робочих птахофабрики на півдні Росії були інфіковані штамом H5N8 під час спалаху на заводі в грудні, додавши, що зараз причетні до цього люди відчувають себе добре.

«Інформація про перший в світі разі передачі пташиного грипу (H5N8) людині вже відправлена ​​до Світової організації охорони здоров'я», - сказала Попова.

Спалахи штаму H5N8 були зареєстровані в останні місяці в Росії, Європі, Китаї, на Близькому Сході і в Північній Африці, але тільки серед домашньої птиці. Відомо, що інші штами - H5N1, H7N9 і H9N2 - передаються людям.

Читайте також: Росія заборонила транзит рогатої худоби і птиці з України

Відзначимо, в Київській області зареєстровано новий випадок пташиного грипу - типу А субтипу Н5N8. Про це повідомили в Головному управлінні Госпродпотребслужби в Київській області. Птахи містилися в приватному домогосподарстві смт Клавдієво-Тарасове, Бучанської (Бородянського) району Київської області. З 17 лютого введено карантин, застосовані зонування і введені обмеження.