UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Росії та Криму сталися масштабні відключення світла

Збої трапилися через аварії і нібито "сильну спеку".

Низка регіонів Росії та частина тимчасово окупованого Криму внаслідок аварій опинилися знеструмленими. Без світла залишилися близько мільйона людей.

Зокрема через аварійне відключення від мережі енергоблоку Ростовської АЕС у південних регіонах РФ сталися масштабні вимкнення електроенергії, пише "Новая газета". У "Росенергоатомі" заявили, що на станції спрацював захист і нібито безпечній роботі об'єкта нічого не загрожує, а радіаційний фон у нормі.

Читайте також: Дрон влучив по електропідстанції в Приморсько-Ахтарську ‒ росЗМІ

Проте через підвищені навантаження на енергосистему російське Міненерго запровадило тимчасові графіки обмеження споживання електрики обсягом 1,5 гігавата.

Обмеження діяли у кількох великих містах, зокрема Ростові-на-Дону, Таганрозі, Краснодарі, Елісті, Анапі, Армавірі, Гелленджику, Новоросійську, Ставрополі. У цих населених пунктах вулиці були без світла, не працювали світлофори, місцями збільшилися затори і проблеми в роботі громадського транспорту та мобільного зв'язку.

На території Криму також були віялові відключення, але там їх пояснили "аномальною спекою". На окупованому півострові також ввели графіки відключення світла. Водночас у Севастополі зупинився рух тролейбусів.

А в Бурятії сталася аварія на Гусиноозерській ДРЕС, унаслідок чого 115 тисяч жителів регіону залишилися без електропостачання.

Там відключили один із трьох енергоблоків, а у соцмережах місцеві мешканці писали, що чули сильний вибух і бачили дим над об'єктом. Однак офіційних коментарів із цього приводу влада не надавала. Із сусідньої Іркутської області довелося перерозподіляти потужності енергосистеми, щоб живити Бурятію.

Читайте також: Українські дрони атакували нафтобазу, електропідстанцію та військовий аеродром у трьох областях РФ — ЗМІ

Нагадаємо, за даними української розвідки, у Ростовській області дрони вразили електропідстанцію напругою 500 кВ.