UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Росії планують виключити Талібан зі списку заборонених організацій – ISW

Кремль давно підтримує контакти з Талібаном.

Делегація талібів у Москві. 2021 рік

Делегація талібів у Москві. 2021 рік

Спеціальний представник Росії в Афганістані Замір Кабулов заявив, що Міністерство закордонних справ і Міністерство юстиції Росії доповіли "президенту" Владіміру Путіну про можливість виключення Талібану зі списку забороненихв РФ організацій.

Як йдеться у зведенні Інституту вивчення війни (ISW), міністр закордонних справ Сєргєй Лавров зазначив, що Талібан є "реальною силою" в Афганістані, і ініціатива щодо його виключення зі списку заборонених організацій "відбиває об'єктивну реальність".

Кабулов повідомив, що представники Талібану візьмуть участь у Петербурзькому міжнародному економічному форумі на початку червня 2024 року.

Напередодні Путін зустрівся з президентом Узбекистану Шавкатом Мірзієєвим у Ташкенті та підписав заяву про двосторонні зобов'язання, які включають наміри сприяти миру та стабільності в Афганістані.

Читайте також: Талібан відправив нового посла в Китай

Кремль, як зазначають аналітики ISW, підтримує контакти з Талібаном з моменту повалення ними афганського уряду у 2021 році. Пряме визнання Росією Талібану як законного уряду Афганістану може передбачати розширення російсько-талібського співробітництва. Росія, ймовірно, сподівається використовувати свої відносини з Талібаном для послаблення активності угруповання "Ісламська держава — провінція Хорасан" (ІДХП), що базується в Афганістані і організувала теракт у "Крокус Сіті Холл" 22 березня в Москві. Талібан продовжує боротьбу з антиталібськими угрупованнями, включаючи ІДХП, і Росія може розраховувати на допомогу Талібану у посиленні цієї боротьби.

У грудні 2023 року Казахстан виключив Талібан зі списку терористичних організацій, а Узбекистан останніми роками розширив угоди з Талібаном. Росія, ймовірно, розглядає пряму взаємодію з Талібаном як дедалі більш нормальну тенденцію серед держав Центральної Азії.