UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Росії чоловікам, які вшанували пам’ять Навального, вручили повістки у військкомат

Силовики затримували росіян, які приходили на акції пам’яті політика.

Шістьом жителям Санкт-Петербурга, яких раніше заарештували на кілька діб за покладання квітів до стихійного меморіалу загиблому політику Алєксєю Навальному, під час виходу з ізолятора тимчасового тримання вручили повістки у військкомат.

Також повістки видали людям, які не прописані в Петербурзі, але приїхали в місто для того, щоб вшанувати пам'ять політика, пише «Север.Реалии» − медіапроєкт російської служби «Радіо Свобода».

Читайте також: Столтенберг: Найкращий спосіб вшанувати Навального − забезпечити поразку Росії у війні

Загалом у місті за покладання квітів до меморіалу Навальному засудили майже двісті росіян, переважну більшість із них заарештували на строк від однієї до чотирнадцяти діб. У протоколах поліцейські здебільшого писали, що затримані «блокували дорогу випадковим перехожим».

Після звістки про загибель Навального в багатьох містах Росії почалися акції пам'яті політика. Найчастіше люди покладали квіти до стихійних меморіалів, часом влаштовували пікети.

На акціях пам'яті, за підрахунками правозахисного проєкту «ОВД-Инфо», силовики затримали понад 350 людей. Найбільше затриманих у Санкт-Петербурзі - щонайменше 110, а у Москві за два дні заарештували понад 40 росіян.

Читайте також: Навальний про загарбницькі війни Росії, Томос і про "Крим-не бутерброд"

Нагадаємо, 16 лютого Алєксєй Навальний помер у колонії. За даними росЗМІ, у політика нібито відірвався тромб. Водночас президент України Володимир Зеленський заявив, що очевидним є те, що за цим стоїть Владімір Путін. Багато світових та українських діячів відреагували на смерть російського політика. Видання Wall Street Journal описало Навального як «людину, якої Владімір Путін боїться найбільше».