UA / RU
Підтримати ZN.ua

У РФ заборонили "Міжнародний громадський рух ЛГБТ". Побачили у ньому екстремізм

Засідання суду було закрите.

Верховний суд РФ вирішив, що організація «Міжнародний громадський рух ЛГБТ» екстремістська і заборонив її діяльність на території країни, пише «Медіазона». Рішення суду, як зазначили у ЗМІ, має бути негайно виконане.

Щоправда, «негайно» набирає чинності лише заборона на діяльність «руху». Якщо ж рішення суду не оскаржать, то повністю воно, за розрахунками юристів, набуде чинності 10 січня 2024 року.

Зазначено, що засідання суду, на якому й ухвалили таке рішення, відбулося у закритому режимі. При чому представники російського Мін'юсту, які все ж таки були присутні в суді, прийшли в медичних масках, які закривають обличчя. Вони відмовилися представитися, так само як і прокоментувати те, що відбувається.

У «Медіазоні» зазначили, що передували позову Мін'юсту два репресивні закони, спрямовані проти ЛГБТ. Спочатку в РФ дію закону про «пропаганду ЛГБТ» поширили на дорослих. До цього він діяв лише щодо дітей. Після чого у Росії заборонили трансгендерний перехід. Причому це стосується як зміни маркера у документах, так і медичного втручання, пов'язаного із переходом.

За словами одного із засновників «Російської ЛГБТ-мережі» Ігоря Кочєткова, 24 листопада він заснував організацію під назвою, яку вказав Мін'юст — «Міжнародний громадський рух ЛГБТ». Таким чином, об'єднання зможе стати зацікавленою особою в процесі, вважав правозахисник.

Читайте також: Зміна ставлення до ЛГБТ у ЗСУ змінює українське суспільство – The Economist

Нагадаємо, Мін'юст РФ подав відповідний позов 17 листопада. У пресрелізі міністерства говорилося, що «в діяльності ЛГБТ-руху, що функціонує на території Російської Федерації виявлені різні ознаки та прояви екстремістської спрямованості, у тому числі порушення соціальної та релігійної ворожнечі».