UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Путіна знову кажуть про відключення Росії від інтернету

Насправді із зовні це практично неможливо. А ось влада РФ може відключити весь інтернет в країні.

Російська влада знову використовує "загрозу Заходу" для того, щоб ще міцніше закрутити гайки свободи слова в країні. Заступник голови ради безпеки та колишній номінальний президент РФ Дмітрій Мєдвєдєв знову заговорив про те, що США нібито можуть відключити Росію від інтернету.

В інтерв'ю російським державним ЗМІ Медведєв сказав, що у керівництва РФ "є план дій в цій ситуації".

«Інтернет, як відомо, з'явився в певний час, а ключові права на управління - в США. Так що потенційно, якщо трапиться щось надзвичайне, якщо у когось зовсім знесе голову, таке може статися. Саме тому що ключі від цього скринечки знаходяться за океаном», - сказав Мєдвєдєв.

За його словами, в Росії нібито технологічно готові до цього.

Мєдвєдєв нагадав про погрози відключити Росію від міжнародної міжбанківської системи здійснення платежів SWIFT, але такі заяви частіше можна почути від самої російської влади, ніж від США.

У листопаді 2019 року в РФ набув чинності так званий закон про "суверенний рунет". Він зобов'язує всіх операторів зв'язку встановити обладнання, здатне фільтрувати трафік та блокувати заборонені ресурси, а також дозволяє Роскомнадзор брати на себе централізоване управління рунетом.

На проєкт по ізоляції російського сегмента інтернету від глобальної мережі були закладені кошти в бюджет РФ на 2019-2021 роки. У 2019 обіцяли створити систему моніторингу та управління "мережею зв'язку загального користування".

Чи може Захід відключити Росію від інтернету?

Технічна можливість є у міжнародній некомерційної організації ICANN, яка зареєстрована в США і займається розподілом доменних імен. Москва звинувачує організацію у зв'язках з владою США. Але ICANN жодного разу не відбирала національні домени у держав - незалежно від відносин цих країн з США. Влітку 2014 року організація відмовилася блокувати домени верхнього рівня Сирії, Ірану і Північної Кореї на вимогу родичів жертв терактів, аргументувавши це тим, що національні домени належать інтернет-системі, а не окремим державам. Організація не зобов'язана погоджувати ключові рішення з підрозділом Мінторгівлі США.

Читайте також: Держдума РФ дозволила Мєдвєдєву порушувати закони. Путіну теж, але тільки після відставки

Раніше повідомлялося, що в Росії в шість разів збільшилося обмеження свободи інтернету. Російські правозахисники зафіксували понад шістсот тисяч фактів обмеження свободи інтернету в Росії протягом минулого року, що в шість разів перевищило показники від 2017 року. У 2018 році в "червону зону", де збільшилося число окремих випадків обмеження свободи інтернету, потрапив 41 регіон. У 2017 році було 26 регіонів. Всього в РФ 83 регіони.

Жорсткі обмеження свободи слова в інтернеті в Росії почалися з підписання "пакету Ярової" в липні 2016 року. Закони фактично обмежили права людини в Росії. Були розширені повноваження правоохоронних органів, посилився контроль над релігійно-місіонерською діяльністю, збільшені вимоги до операторів зв'язку. Поправки посилили відповідальність за "заклики до терористичної діяльності" і "виправдання тероризму" в інтернеті - збільшилися терміни тюремного ув'язнення і знизився вік притягнення до відповідальності.