UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Путіна відповіли на пропозицію Санду вивести всіх російських військових з Придністров'я

У Кремлі знову говорять про можливе загострення ситуації в Придністров'ї

Речник Кремля Дмітрій Пєсков заявив про те, що обрана президентка Молдови Мая Санду попередньо не обговорювала з Росією ідею про заміну російських миротворців в Придністров'ї на громадянську наглядову місію ОБСЄ.

«Попереднього обговорення цієї теми немає», - заявив Пєсков російським державним агентствам.

Речник Путіна сказав, що Росія нібито виконує "дуже важливі функції", і що "зміна якогось статус-кво може привести до серйозної дестабілізації".

Перед цим Санду розповіла про те, що хотіла б замінити російські війська в Придністров'ї на цивільних спостерігачів від ОБСЄ. «По миротворцях є угода 1992 року. Ми вважаємо, що зараз немає загрози відновлення військових дій на нашій території. І ми вважаємо, що цю місію потрібно перетворити в місію цивільних спостерігачів, яка була б при ОБСЄ. Знову ж таки, ця позиція не нова. Це позиція, яку молдавська сторона просуває вже багато років», - підкреслила Санду.

Читайте також: Обрана президентка Молдови хоче розморозити відносини з Україною

Нагадаємо, колишня прем'єр-міністерка Молдови, голова партії «Дія і Солідарність» Мая Санду здобула перемогу в другому турі президентських виборів. Санду зібрала 57,72% голосів виборців, а Додон — 42,28%.

Відзначимо, що в першому турі колишня прем'єр-міністерка із мінімальним відривом випередила чинного президента. 1 листопада за Санду проголосували 35%, а за Додона - 33,5% виборців.

Детальніше про вибори в Молдові читайте в статті Артема Филипенка "Колір перемоги - жовтий".