UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Путіна погрожують використати ядерну зброю у разі «загрози для РФ»

Зважитися на це російський диктатор зможе, якщо буде загнаний у кут, вважають західні аналітики.

Росія може використати ядерну зброю лише якщо бачитиме «реальну загрозу державі», заявив речник Кремля Дмітрій Пєсков в етері телеканалу CNN.

«Ми маємо концепцію національної безпеки, вона у відкритому доступі, ви можете прочитати всі причини, з яких може використовуватися ядерна зброя. Тобто, якщо буде загроза існуванню країни, вона може бути використана, відповідно до нашої концепції», - заявив Пєсков.

Інших причин для її використання ядерної зброї немає, стверджує він.

За словами Пєскова, «спецоперація» (у РФ заборонено називати війну проти сусідніх країн війною – ред.) «йде за планом» і на захоплення України за кілька днів вище керівництво країни-агресора начебто не розраховувало.

Однак вранці 26 лютого – рівно з два дні від початку вторгнення, пропагандистське російське агентство «РИА Новости» оприлюднило статтю-некролог Україні, присвячену «завершенню спецоперації».

Окупанти були настільки впевнені у швидкій перемозі, що не змінили дату заздалегідь підготовленого матеріалу, він потрапив у мережу і висів на сайті, доки його не видалили.

Російські війська зустріли відчайдушний спротив українців і зазнали великих втрат у живій силі та техніці, втратили наступальний потенціал і були змушені готуватися до окопної війни. Провал бліцкригу у Кремлі змушені пояснювати тим, що «так було задумано» від початку.

Брехню про те, що РФ не готується до нападу на Україну (хоча стягувати війська, готувати запас продуктів, пального і банк крові Росія почала ще восени), Пєсков пояснив тим, що у Москві «сподівалася на прогрес у переговорах щодо Мінських угод» і не очікували, що «Україна нападе на Донбас».

Пропагандистською тезою про необхідність «захистити Донбас від України» Кремль пояснював і «превентивний» напад на Україну. Зазначимо, у вирішенні питань тимчасово окупованих територій Україна покладалася на дипломатичний, а не воєнний шлях, щоб уникнути великої кількості жертв серед мирних.

Аби надати ваги цій відверто брехливій тезі, Міноборони РФ навіть нафотошопило «секретних документів Нацгвардії України» щодо підготовки наступу на Донбас у лютому.

Пєсков також заперечив обстріли росіянами цивільних об’єктів, садочків, шкіл, лікарень і пологових. Втім, полонені російські військові на пресконференціях розповідали, що отримували від командування наказ бомбити цивільні об’єкти.

Читайте також: У Пентагоні вважають, що Путін може перейти до погроз Заходу ядерною зброєю

Нагадаємо, 27 лютого Владімір Путін доручив генералам перевести в режим бойового чергування підрозділи з ядерними ракетами на озброєнні. В ООН на це нагадали Путіну, що з ядерною зброєю не буває переможців, а бувають лише жертви.

На думку західних аналітиків і журналістів, Путін може зважитися на ядерний удар, якщо усі інші плани примусити Україну капітулювати на умовах Кремля, зазначають невдачі. І цей крок стане жестом відчаю загнаного у кут диктатора.