UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Путіна не побачили оптимізму після переговорів РФ та США щодо гарантій безпеки

Буде ще кілька раундів переговорів.

У Кремлі поки "не бачать приводу для оптимізму" після переговорів представників РФ та США щодо гарантій безпеки. Речник Путіна Дмітрій Пєсков сказав, що зараз “рано говорити і про результати” зустрічі заступника глави МЗС РФ Сєргєя Рябкова із заступницею голови Держдепу США Венді Шерман у Женеві

"Поки що суттєвого приводу для оптимізму ми не бачимо", - цитують Пєскова російські агентства.

Пєсков додав, що самі переговори "заслуговують на позитивну оцінку, і ця позитивна оцінка була дана Рябковим про те, як відбулися ці переговори, мають на увазі їх характер: відкриті, субстантивні та прямі".

Речник Кремля каже, що "це не процес заради процесу, і це не те що може викликати задоволення, тому що тут важливий результат, а за результатом поки що сказати нічого".

"Буде ще кілька раундів, які дозволять вже скласти чіткіше розуміння, чітку картину того, де ми перебуваємо з американцями... Зараз ще якісь висновки, на жаль, робити неможливо", - додав Пєсков.

Зустрічі Шерман та Рябкова відбулися в Женеві 10 та 11 січня. Говорячи про їхні результати, і Рябков, і його візаві оцінили розмову як чесну та відверту. Однак на головну вимогу Росії — гарантії нерозширення НАТО на схід, насамперед в Україну, та нерозміщення озброєнь у країнах, що межують з Росією, — сторони до угоди не дійшли.

Читайте також: Переговорники від Росії та США прокоментували зустріч щодо гарантій безпеки

Зазначимо, що переговори відбувалися на основі пропозицій МЗС Росії, яке 17 грудня опублікувало російський проєкт угоди про заходи забезпечення безпеки РФ та держав-членів НАТО. Він складається з дев'яти статей, що передбачає відмову НАТО від розширення, включаючи приєднання України, ведення військової діяльності на території країн Східної Європи, Закавказзя та Центральної Азії, а також від розміщення ракет середньої та меншої дальності в локаціях, звідки вони можуть вразити територію інших учасників.

7 січня міністри закордонних справ країн НАТО погодили спільну позицію перед російсько-американськими переговорами. Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що не очікує на прорив під час переговорів з РФ. РФ не має наміру йти на поступки.

Читайте також: Росія не дала прямої відповіді про готовність до деескалації — Шерман

Росія представила Заходу справжній ультиматум — проєкти двох договорів, один із США, один із НАТО — про «гарантії безпеки». У Москві намалювали свою «формулу нового світу» і вважають, що решта світу має її прийняти. Захід міг висунути свої ультиматуми Росії і 2008-го, і 2014-го, але не зробив цього. Втрачена на великій шахівниці ініціатива дорого обходиться учасникам гри всього через кілька ходів. Чи піде Захід на поступки Росії 2022-го? Детальніше читайте у статті Сергія Корсунського «Ультиматум Путіна та переговори Росія—США: чи здадуть Україну».