UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Португалії горять ліси, постраждали більше 100 осіб

Хмара густого диму заважає роботі пожежних гелікоптерів і літаків.

У португальському районі Педроган-Гранде з суботи, 17 червня, вирують лісові пожежі, повідомляє Reuters.

Внаслідок пожеж загинули 57 людей, ще 59 постраждалих госпіталізовані, п'ятеро з них перебувають у важкому стані. За словами прем'єр-міністра країни Антоніо Кошта, це найбільш смертоносна лісова пожежа в історії Португалії.

Президент Португалії Марсело Ребело де Соуза також відвідав місце трагедії і висловив співчуття сім'ям постраждалих. Він зазначив неординарність ситуації і повідомив про те, що рятувальники зробити все, що могли.

Більшість людей загинула у власних автомобілях, намагаючись залишити охоплений вогнем район. Від вогню постраждали понад 20 населених пунктів області.

Пожежники повідомили про те, що причиною пожежі могла стати блискавка, яка влучила у дерево, оскільки в регіоні панувала спекотна погода та грози, а також відзначався високий рівень пожежної небезпеки.

До місця пожежі на допомогу сотням рятувальникам були направлені два батальйони військовослужбовців. З міркувань безпеки були перекриті автомагістралі.

"Хмара диму дуже низька, вона не дозволяє гелыкоптерам і пожежним літакам ефективно працювати..., але ми робимо все можливе і неможливі, щоб загасити цю пожежу", - повідомив міністр внутрішніх справ Португалії Хорхе Гомеш.

Він також додав, що жоден населений пункт в даний час не знаходиться у зоні небезпеки.

Президент Франції Еммануель Макрон висловив співчуття сім'ям загиблих і поранених. Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер також висловив свої співчуття мешканцям постраждалої країни і відзначив хоробрість пожежників, які борються з вогнем.

У Міністерстві закордонних справ України тим часом зазначили, що громадяни України в цих пожежах не постраждали.

Нагадаємо, вночі 14 червня у Лондоні спалахнув в 27-поверховий будинок Grenfell Tower. Вогонь поширився практично по всьому будинку, горіли поверхи від другого до 24.

На момент початку пожежі в будинку було близько 600 осіб у 120 квартирах. Одразу після початку пожежі багато жителів встигли залишити свої квартири, однак частина опинилась замкнутою осередками вогню. Внаслідок пожежі загинули 30 осіб.