UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Польщі змінюють закон про ЗМІ, чим викликали стурбованість Єврокомісії

Влада каже про захист країни, опозиція про наступ на свободу слова

Польська влада ухвалила суперечливий закон про телерадіомовлення, який внесла на розгляд владна партія «Право і справедливість» (ПіС). Закон передбачає, що діяльність усіх ЗМІ на території країни з часткою неєвропейського капіталу понад 49 відсотків відтепер має бути обмежена.

Експерти сходяться у думці, що головною мішенню нового законопроекту є телекомпанія TVN та її інформаційний канал TVN24, який виступає з проєвропейською позицією і відкрито критикує уряд країни. Про плани польської влади припинити мовлення TVN24 говорить те, що вони ще у лютому подали заявку на продовження ліцензії, але Національна рада з телерадіомовлення відмовилась її продовжувати. Тож право мовлення завершиться 26 вересня 2021 року. Але із новим законом канал в принципі можуть закрити.

Тим часом у Польщі зростає опір планам правлячої партії. Увечері 10 серпня в понад 40 містах країни пройшли багатотисячні акції протесту за участю майже всіх представників роздробленої польської опозиції. Вони побоюються, що телеканал TVN24 стане лише першою жертвою нового закону, а далі під загрозою опиняться й інші незалежні ЗМІ.

Ситуація з TVN — це тільки початок, вважає голова Комітету захисту демократії (KOD) Якуб Карис. «Коли уряд покінчить з найбільшим незалежним телеканалом, йому буде легше знищити всі інші, дрібніші незалежні засоби масової інформації», — написав він у газеті Gazeta Wyborcza.

У пояснювальній записці до закону йшлося про те, що його основна мета — полегшити Національній раді з питань телерадіомовлення контроль над власниками ЗМІ, в тому числі, «з країн, що становлять значну загрозу безпеці польської держави».

Керівництво телеканалу TVN вважає нововведення спробою обмежити свободу ЗМІ «під виглядом боротьби з іноземною пропагандою». «Ми не піддамося тискові, ми залишимося незалежними і діятимемо в інтересах наших глядачів», — заявила рада директорів TVN.

Єврокомісія також бачить у поправках до Закону про телерадіомовлення загрозу свободі ЗМІ в Польщі. «Ще один тривожний сигнал для свободи ЗМІ та розмаїття думок в країні», написала віцепрезидентка Єврокомісії Віра Журова в Twitter 12 липня 2021 року, наголосивши, що в Брюсселі уважно стежитимуть за розвитком подій навколо телекомпанії TVN.

У Вашингтоні теж розкритикували рішення польського Сейму. Як заявив глава пресслужби Державного департаменту США Нед Прайс, незалежні й вільні ЗМІ роблять демократію сильнішою. «Саме тому ми закликали польський уряд продемонструвати свою прихильність цим принципам», — заявив він.

Читайте також: Росія перекрила доступ до ще двох незалежних від влади сайтів

Нагадаємо, що прем'єр Угорщини Віктор Орбан і його уряд стежив за незалежними журналістами Угорщини за допомогою шпигунської програми Pegasus.

Програма Pegasus дозволяє переглядати весь контент на телефоні, включаючи повідомлення з додатків з наскрізним шифруванням, фотографії та дані про місцезнаходження GPS. Вона також може перетворити пристрій в аудіо- або відеомагнітофон. Подібне програмне забезпечення використовується для стеження за терористами і злочинцями, повідомляють журналісти.