UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Польщі заарештували дев’ятьох осіб, обвинувачених у диверсіях на замовлення Росії

Дональд Туск назвав ще кілька країн, де також можливі диверсії.

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск

У Польщі заарештували дев’ятьох осіб, яких звинувачують в саботажі на користь Росії, заявив польський прем’єр-міністр Дональд Туск. В ефірі TVN24 він зазначив, що є також дані про підготовку диверсій та саботажів на території інших країн.

«На даний момент ми маємо дев'ятьох підозрюваних під арештом, проти них висунуто звинувачення в тому, що вони брали безпосередню участь в актах саботажу в Польщі від імені російських служб», – зазначив Туск.

За його словами, диверсії та саботажі також можуть готуватися у Литві та Латвії. Крім того, у Швеції бояться, що деякі «дивні події» теж можуть бути результатом диверсій.

Читайте також: Польща збирається затопити частину кордону з Росією та Білоруссю

«Це стосується побиття, підпалу, спроби підпалу. Тут мова йде про найманих людей. Іноді це люди з кримінального світу. І це стосується як громадян України, так і Білорусі та Польщі», – розповів Туск.

Водночас він додав, що спробу однієї такої диверсії зірвали у Вроцлаві. Там зловмисники збиралися підпалити завод з виробництва фарби, розташований поруч із хімічним заводом.

«І це було замовлено російськими службами, про що вже безсумнівно встановлено», – додав польський прем’єр.

Як писало видання The Wall Street Journal, європейські слідчі все частіше вбачають російські сліди у нещодавніх актах саботажу на стратегічній інфраструктурі й намагаються реагувати на них. Але це складно, тому що докази ймовірних атак — включно з пошкодженим підводним газопроводом, обривом життєво важливого кабелю інтернет-зв'язку і порушенням роботи залізничної мережі — часто не є переконливими.