UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Польщі попереджають про подальші провокації з боку Росії та Білорусі

Прем'єр Польщі припускає, що провокації будуть здійснені руками найманців Вагнера.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький попередив про подальші провокації, які можуть виникнути з боку східного кордону його країни з Білоруссю та Росією на тлі зростання напруженості між Варшавою та Мінськом, повідомляє CNN.

«Ми застерігаємо від провокацій з боку Росії та Білорусі. Група Вагнера може здійснювати диверсійні дії, і всі, хто недооцінюють цю загрозу, можуть нести відповідальність за подальші провокації та інтриги з цього боку», — написав Моравецький у X (раніше Twitter). 

29 липня польський прем’єр заявив, що понад 100 найманців групи Вагнера рушили до Сувальського коридору між Польщею та Литвою і що це є кроком до подальшої гібридної атаки на територію Польщі. 

Моравецький також застеріг, що найманці Вагнера можуть спробувати видати себе за мігрантів, щоб потрапити з Білорусі до Польщі.

Самопроголошений президент Білорусі Аляксандр Лукашенка спростував заяви Польщі про бойовиків поблизу польського кордону.

За словами диктатора, Польща мала би подякувати йому, що він запросив найманців до Білоруі. Інакше, заявив він, бійці Вагнера пішли б у Польщу.

Читайте також: Лукашенко розповів Путіну, що "вагнерівці" його напружують, бо хочуть атакувати Польщу

Білорусь і Польща викликали своїх послів у вівторок після того, як Польща заявила, що два білоруські вертольоти порушили її повітряний простір. 

Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак також попередив про подальші провокації з боку Білорусі та заявив, що останні гібридні атаки координуються з Кремля. Він певен, що ці атаки спрямовані на дестабілізацію Польщі.

На тлі передислокації бойовиків Вагнера до сусідньої Білорусі Польща вже удвічі збільшила чисельність війська.