UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Польщі п'ятий день не вщухають протести після посилення заборони на аборти

Центр Варшави стоїть в пробках через протестувальників.

У Польщі п'ятий день тривають протести проти постанови конституційного суду, який вводить майже повну заборону на аборти в країні ЄС.

Протестувальники в Варшаві зайняли кілька ключових перехресть в центрі міста, щоб перекрити рух, і скандували антиурядові гасла, розмахуючи символом протесту - червоною блискавкою, пише AFP.

У Польщі вже діють одні з найсуворіших законів про аборти в Європейському союзі, і багато жінок виїжджають за кордон, щоб перервати вагітність.

Але минулого тижня Конституційний суд Польщі виніс рішення на користь подальших обмежень, заявивши, що існуючий закон, що дозволяє аборти плодів з вадами, «несумісний» з конституцією.

Рішення відповідає позиції могутньої католицької церкви Польщі та правлячої націоналістичної партії «Право і справедливість» (PiS).

Це викликало спртив проти правлячої партії, яка і так зазнає утиску через те, що вона справляється з пандемією і реформами, які, на думку критиків, підривають незалежність судової системи.

Читайте також: Вся Польща перейшла до "червоної зони" карантину

Противники постанови стверджують, що рішення ставить під загрозу життя жінок, змушуючи їх виносити нежиттєздатну вагітність, але прихильники цієї постанови наполягають на тому, що це зупинить аборти плодів з синдромом Дауна.

У Польщі вже робиться менш як 2000 легальних абортів на рік, і переважна більшість з них робиться через вади плодів.

Але жіночі групи підрахували, що до 200 000 процедур виконуються нелегально або за кордоном.

Ще один символ протестів - вішалка для одягу - натяк на незаконні аборти.

Рішення не може бути оскаржене, але вступає в силу тільки в тому випадку, якщо воно буде опубліковано в журналі законів.