UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Польщі заявили про можливість мінування літака Качиньського в Росії

Щоб встановити вибуховий пристрій, необхідно було повністю розібрати крило літака. Зробити це могли під час ремонтних робіт в Самарі.

Голова Смоленської підкомісії Антоні Мацеревич заявив, що літак Ту-154М, у якому в 2010 році розбилися президент Польщі Лех Качиньський та члени урядової делегації, не могли замінувати у Варшаві.

Про це Мацеревич сказав в ефірі "Польського радіо" у п'ятницю, 23 лютого, коментуючи опублікований видання Gazeta Polska матеріали про маніпуляції з лівим крилом літака, які проводилися в аеропорту Варшави.

"Немає підозр у тому, що вибуховий матеріал був закладений в аеропорту саме тоді. Ніхто не висуває таких підозр. Щоб встановити вибуховий пристрій – ми зробили відповідні експерименти – потрібно було б розібрати все крило", - пояснив Мацеревич.

Він висловив припущення, що літак могли замінувати в Росії, де він перебував на ремонті за півроку до Смоленської катастрофи.

"Вибуховий пристрій повинні були підкласти в Самарі, тому що для того, щоб встановити його, треба розібрати крило, що є досить тривалою і складною операцією", - підкреслив екс-міністр оборони Польщі.

За словами Мацеревича, у квітні буде представлено попередній варіант технічної доповіді про причини Смоленської катастрофи.

Нагадаємо, 10 квітня 2010 року, неподалік від військового аеродрому під Смоленськом в РФ, розбився літак Ту-154М із президентом Польщі Лехом Качиньським та представниками політичної, військової та культурної еліти Польщі. Загинули всі 96 осіб, що знаходилися на борту.

Згідно з висновками Міждержавного авіаційного комітету, причиною катастрофи стали неправильні дії екіпажу. Але в 2015 році нова влада Польщі повернулася до цієї теми. А на початку березня 2016 року було відновлено розслідування за фактом аварії літака.

У січні 2017 року в Польщі заявили, що мають у своєму розпорядженні докази вибуху на борту літака Качиньського. Факт вибуху на борту підтвердили також американські дослідники. У РФ цю версію категорично відкинули.

Згодом міністр закордонних справ Яцек Чапетович повідомив російському послу, що Польща наполягає на поверненні уламків президентського літака, також планує поставити під Смоленськом пам'ятник жертвам катастрофи.