UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Польщі затримали вандала, що опоганив українське консульство

Затриманому загрожує до двох років в'язниці.

Польська поліція затримала вандала, який раніше "розмалював" червоною фарбою почесне консульство України в Жешуві. Він визнав свою провину і готовий понести відповідне покарання, повідомив представник місцевої поліції Адам Шельонг.

"Поліція ідентифікувала і затримала цієї людини до 6 жовтня. Це 35-річний житель Жешува. Йому пред'явлено звинувачення за статтею щодо закликів до ненависті на національному ґрунті. Він визнав провину і добровільно висловив готовність понести покарання", - сказав Шеленг, передає "Укрінформ".

За його словами, чоловік не зміг чітко пояснити мотиви своїх дій. У той же час, поліцейський зазначив, що цей чоловік не пов'язаний з якими-небудь організаціями радикального характеру.

Наголошується, що за осквернення українського консульства вандалу загрожує до двох років позбавлення волі.

Нагадаємо, що 30 вересня в місті Жешув на півдні Польщіневідомі вандали осквернили почесне консульство України, зробивши різні написи червоною фарбою.

На будівлі консульства зловмисники написали польською мовою: "Україна - ОУН-УПА", "Waffen SS Galitzien", поруч з гербом України намалювали шибеницю і напис Raus (німецькою мовою "проти"), свастику і напис російською "ні".

Посольство України в Польщі направило ноту міністерству закордонних справ Польщі у зв'язку з цим інцидентом, повідомив посол України в Польщі Андрій Дещиця.

В генеральному консульстві України в Любліні, яке здійснює нагляд за діяльністю консульства в Жешуві, зазначили, що не бачать в інциденті нічого надприродного.