UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Польщі вандали поглумилися над пам'ятником українським повстанцям

Вандали обписали пам'ятник нецензурщиною і замалювали фарбою табличку з прізвищами.

У Польщі знову осквернили пам'ятник українцям. На цей раз це виявився хрест, поставлений в пам'ять членів підпілля села, де стався вандалізм.

На кладовищі в селі Фредрополь (Підкарпатське воєводство) у Польщі невідомі понівечили пам'ятний хрест, на якому висить табличка з прізвищами членів підпілля з цього села. Це чергове осквернення пам'ятного знака на цьому кладовищі, повідомляє українське видання в Польщі Наше слово.

На хресті фарбою написали з помилками нецензурні вирази польською мовою. Також замальована фарбою табличка з прізвищами повстанців. Як зазначають діячі Об'єднання українців у Польщі (ОУП) з Перемишля, помітно, що хтось пробував її зірвати.

"На мою думку, це не тільки хрест. Це могила. Там поховані жителі села, які були в підпіллі", - говорить Марія Туцька, голова Перемишлського відділу ОУП. Руйнування виявили колишні жителі села, які приїхали на кладовище пом'янути своїх рідних. ОУП хоче подати заяву в прокуратуру по цій справі.

Це не перший подібний інцидент на цьому кладовищі. У листопаді минулого року невідомі знищили тут дві українські могили. Тоді пошкодження також виявили колишні жителі села, які приїхали 1 листопада поставити лампадки на могилах близьких. Ці два пам'ятника відновлені після знищення.

Також нещодавно на комунальному кладовищі в Лігниці (Нижньосілезьке воєводство) знищено кілька десятків надгробних фотографії. Більшість фотографій, які знищили вандали - на українських похованнях.

Читайте також: Суд Лондона заарештував майно Фірташа за позовом банку ВТБ — Ъ

Відносини України і Польщі загострилися після прийняття Сенатом Польщі без поправок скандального закону про інститут національної пам'яті, де, зокрема, передбачено кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків, а також про причетність поляків до злочинів Третього рейху.

Міністерство закордонних справ України також висловило глибоку стурбованість у зв'язку із схваленням польським парламентом цього законопроекту. Українське зовнішньополітичне відомство закликало офіційну Варшаву до продовження конструктивного діалогу щодо чутливих для обох країн історичних питань.