UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Польщі сподіваються, що подальші кроки Нідерландів не поглиблять кризу в ЄС

Польські власті підтримують розширення Євросоюзу.

Польща розраховує, що Нідерланди відповідально підійдуть до своїх подальших дій після референдуму щодо Угоди про асоціацію України і ЄС. Такі очікування озвучив міністр канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерський.

"Ми очікуємо від уряду Нідерландів відповідального підходу до майбутнього ЄС і того, щоб на цей референдум воно відповіло діями, які повернуть ЄС динаміку і соціальну довіру, – зазначив Щерський. – Було б недобре, якби з'явилися чергові кроки, які поглибили кризу, в якій опинився ЄС в результаті втрати соціальної довіри, а також політичних помилок, зроблених, наприклад, в зв'язку з міграційним кризою".

Щерський підкреслив, що Польща підтримує розширення Євросоюзу, а це "стикається з відсутністю довіри в Західній Європі".

Згідно с останніми даними, на референдумі в Нідерландах "проти" асоціації з Україною проголосували 61% громадян, "за" лише 38,1%. При цьому найбільшу інтригу має питання явки - чи буде вона достатньою для необхідних 30%. За останніми даними, явка склала 32,2%.

Раніше глава голландської ініціативної групи по проведенню голосування Арьян ван Диксхорн заявив, що референдум у Нідерландах має далекосяжну мету – вихід країни з ЄС. "Звичайно, нас не хвилює Україна. У нас є мета домогтися виходу Нідерландів з ЄС. Але поки що такий референдум неможливий, ми використовуємо будь-яку можливість, щоб ускладнити відносини Амстердама з Брюсселем", – зазначив ван Диксхорн.

Детальніше про політичні відносини Нідерландів та України, а також про позицію Амстердама щодо антиросійських санкцій, читайте у спецпроекті "Викрадення Європи. Нідерланди".