UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Північній Ірландії палили прапори Британії в районі, де почалася війна між ІРА та Лондоном

Націоналістична північноірландська партія "Шинн Фейн" вже встигла засудити "прояв ненависті".

У Північній Ірландії люди зібралися для масового спалення прапорів Великої Британії і прапорів армії Сполученого Королівства, пише Express. У знаменитому районі Богсайд у місті Лондондеррі на багатті спалили імена Ронана Керра, Девіда Блека, Стівена Керролла і Адріана Ісмея - поліцейських і тюремних офіцерів, яких вбили через їх діяльність.

Націоналістична північноірландська партія "Шинн Фейн" вже встигла засудити "прояв ненависті", заявивши про те, що "абсолютно не має нічого спільного з інцидентом".

За дійством спостерігали кілька сотень перехожих. Пожежники з шлангів поливали дахи будинків, які знаходилися близько до полум'я, щоб запобігти спалаху.

The son of a murdered prison officer has expressed his disgust after the names of murdered officers were placed on a bonfire in Londonderry. Read the full story here: https://t.co/xOKeyJeL1M pic.twitter.com/DD7Wfm1t2F

- BBC News NI (@BBCNewsNI) August 16, 2018

Лондондеррі або просто Деррі розташований на кордоні з Ірландією. Вважається, що конфлікт в Північній Ірландії між "Ірландською республіканською партією" і Лондоном, відомий також як Смута, почався з бійки за район Богсайд в Деррі 1969 році. 1972 рік був відзначений трагедією Кривавої неділі, коли 13 учасників мирного маршу протесту були застрелені і ще 13 поранені британськими військами. Також в місті діялв Рух в захист цивільних прав. На початку 70-х у Деррі була широкомасштабна військова присутність англійців, тим не менш, не припинила хвилювання. У багатьох районах жителі зводили барикади, що перешкоджають англійським силам.

Напруженість поступово спадала до кінця конфлікту в кінці 80-х і початку 90-х років. За твердженнями ірландського журналіста Еда Мелоні, вже в 1991 році республіканські лідери змогли домовитися про припинення вогню.

У Деррі буде сухопутний кордон з державою-членом ЄС після Brexit. Близько 30 тисяч людей щодня перетинають кордон Великої Британії та Ірландії протяжністю 500 км без митних імміграційних перевірок.