UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Пентагоні порадили не розцінювати застосування "Матері всіх бомб" в Афганістані як сигнал КНДР

Для нанесення авіаудару по позиціях ИГИЛ особисте розпорядження президента США не потрібно.

Рішення про застосування проти бойовиків терористичної організації "Ісламська держава" надпотужної бомби GBU-43/B прийняв командувач військами США в Афганістані Джон Ніколсон, повідомляє Associated Press із посиланням на власні джерела в Пентагоні.

Для нанесення авіаудару по позиціях ІДІЛ особисте розпорядження президента США було не потрібно. Ніколсон отримав відповідні повноваження ще при Бараку Обамі.

Співрозмовники видання також запевнив, що застосування "Матері всіх бомб" не варто розцінювати як сигнал для якоїсь іншої країни, в тому числі, для Північної Кореї.

За даними AP, головною метою авіаудару було нанесення максимального шкоди інфраструктурі терористів, а також демонстрація рішучості і націленості на перемогу в боротьбі з ними.

Читайте також: У Держдепартаменті вказали на терміновість проблеми ядерної зброї в КНДР

Нагадаємо, 13 квітня ВПС США застосували в Афганістані одну з найпотужніших неядерних бомб GBU-43, яку називають MOAB (Mother of All Bombs - "Мати всіх бомб").

Метою удару стали бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава", які ховаються в тунелях провінції Нангархар на сході Афганістану.

Бомба була скинута літаком MC-130. Це перший випадок використання MOAB на полі бою. Бомбу розробили під час війни в Іраку. Її вага становить майже десять тонн.