UA / RU
Підтримати ZN.ua

У парламенті Ісландії вперше в Європі жінки отримали більшість мандатів

Жодна інша європейська країна не подолала 50-відсотковий поріг представництва жінок у парламенті.

У парламенті Ісландії за підсумками загальних виборів, які відбулися у суботу, 25 вересня жінок-депутатів виявилося більше, ніж чоловіків. Такий випадок є унікальним у сучасній історії Європи, інформує  ВВС.

В однопалатний Альтинг однопалатний парламент були обрані 33 жінки, тобто 52% від числа парламентаріїв.

Зазначається, що в жодній іншій європейській країні немає більше 50% жінок у вищих законодавчих органах влади. Найбільше жінок-парламентарів працює в Швеції – 47%.

На виборах в Ісландії перемогла правляча коаліція на чолі з прем'єром Катрін Якобсдоттір, що розширила свою більшість у парламенті. Коаліція отримала 37 мандатів (на 2 більше, ніж на попередніх парламентських виборах).

Лише в п'яти країнах світу жінки займають не менше половини місць в парламенті – в Руанді (61%), на Кубі (52%), в Нікарагуа (51%), в Мексиці (50%) і ОАЕ (50%).

 На відміну від низки інших країн в Ісландії немає квоти на жіноче представництво в парламенті, проте деякі партії вимагають, щоб не менше певного числа їхніх кандидатів були жінками.

Ісландія довгий час вважалася країною, яка перебувала на перших позиціях у світі щодо забезпечення рівності прав чоловіків і жінок.

Читайте також: Ісландія може виявитися частиною затонулого континенту – вчені

Як повідомлялося раніше, в Ісландії запрацював перший у світі завод з відкачування вуглекислого газу з повітря.