UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Панамі затримано північнокорейський корабель з військовим обладнанням

На борту затриманого у Панамі північнокорейського судна, яке прямувало через Панамський канал з Куби до КНДР, ймовірно, знаходилося незадеклароване озброєння. Про це заявив сьогодні президент Панами Рікардо Мартінеллі.

Північнокорейське судно, яке прямувало з Куби, було перехоплено в районі Панамського каналу, повідомляє ABC News. На кораблі місцева влада виявила матеріали, що використовуються у ракетобудуванні.

За словами президента Панами Рікардо Мартінеллі, який розповів про перехоплення з місцевої радіостанції, зараз судно затримано для подальшого розгляду. Також він зауважив, що жодна країна не має права перевозити незадекларовану зброю через Панамський канал.

Спочатку інспекція очікувала знайти на кораблі контрабандні наркотики. Проте, коли влада оглянула судно, що за документами перевозило цукор, вона знайшла скрині з нелегальним ракетним обладнанням. Після виявлення контрабанди, капітан судна спробував напасти на інспекцію і покінчити життя самогубством.

Для встановлення походження військового обладнання керівництво Панами планує звернутися за допомогою до ООН. На Кубі, з якої випливало судно так само, як і в КНДР, встановлено комуністичний режим. Міжнародне співтовариство давно стежить за взаєминами двох країн.

КНДР, що оголосила себе ядерною державою, в 2005 році, в 2006, 2009 і 2013 роках провела підземні ядерні випробування, які викликали протести з боку міжнародного співтовариства. У березні цього року була прийнята резолюція з новими санкціями проти Пхеньяна - вже четверта за рахунком. Вона дозволяє блокувати банківські транзакції, заморожувати рахунки КНДР, оглядати повітряні і морські судна, а також дипломатів у пошуках великих сум готівки при підозрі, що вони спрямовані на розвиток ядерної і ракетної програм Пхеньяну. !zn

Читайте також:

МЗС заявив про непричетність України, як держави, до поставок зброї до КНДР

Північна Корея провела пуск трьох ракет малої дальності

КНДР налякала сусідів новими пусками ракет. Південна Корея прикрилася ізраїльськими комплексами