UA / RU
Підтримати ZN.ua

У новому пакеті санкцій ЄС планує змінити деякі чинні обмеження проти РФ — Reuters

Зокрема, йдеться про намір уникнути перешкод для експорту продовольства з Росії.

В новому пакеті санкцій Європейська комісія може змінити деякі запроваджені обмеження проти Росії, щоб не перешкоджати експорту продовольства, повідомляє Reuters.

Нові заходи вважаються «пакетом підтримки та узгодження», сказав один із чиновників, назвавши це «шостим з половиною» пакетом санкцій через їх обмежений обсяг порівняно з попередніми санкціями, які вдарили по російській нафті чи вугіллю. Однак деякі заходи можуть серйозно вплинути на постраждалі сектори економіки РФ.

Проект нових санкцій містить заборону на імпорт російського золота в ЄС. Представники блоку планують обговорити новий пакет санкцій наступного тижня для остаточного затвердження.

Крім того, за даними Reuters, імпорт російського золота через треті країни також постраждає, але джерело агенції не уточнило, як саме це буде працювати.

Брюссель посилить чинні заходи, запровадивши нові обмеження на імпорт товарів, які можуть використовуватися РФ у військових цілях, включаючи хімікати та обладнання. Крім того, блок планує розширити список підсанкційних осіб та організацій.

Єврокомісія також внесе зміни до чинних санкцій, щоб переконатися, що вони не вдарять по експорту продовольства та зерна з Росії, повідомили троє чиновників.

Країни Африки заявили, що санкції ЄС сприяли продовольчій кризі, головним чином спричиненій війною РФ проти України та блокадою українських портів.

ЄС довго заперечував, що санкції вплинули на торгівлю продуктами харчування. За словами одного чиновника, запропоновані зміни спрямовані на те, щоб трейдери не тлумачили неправильно правила, включаючи заборону доступу російських суден до портів ЄС.

Згідно з цим кроком, російським кораблям уже дозволено заходити в порти ЄС, якщо вони перевозять продовольство або ліки.

Читайте також: Глава МЗС Німеччини виключає пом'якшення санкцій проти РФ

Раніше повідомлялося, що ЄС обговорює можливість скасування санкцій проти деяких росіян після того, як юристи блоку виявили, що обмеження могли бути запроваджені «на слабких підставах».