UA / RU
Підтримати ZN.ua

У нових ядерних погроз Путіна є дві мети – оглядач

Обидві причини стосуються Заходу та його підтримки України.

Погрози Владіміра Путіна застосувати ядерну зброю, які він разом з іншими російськими чиновниками озвучує протягом останніх місяців, вже давно вийшли далеко за межі ядерної доктрини РФ, пише Володимир Кравченко у статті ZN.UA «Новий ядерний шантаж. Що Путін замислив цього разу?». Автор розповів, у чому цього разу полягає мета ядерних погроз. 

За словами Кравченка, по-перше, Росія хоче натиснути на Захід, аби той не фінансував та не озброював Україну. По-друге, своїми погрозами росіяни хочуть посіяти розкол усередині Заходу. Зокрема, глави одних країн, побоюючись використання РФ ядерної зброї, закликатимуть Київ до переговорів із Москвою з подальшим заморожуванням війни або підписанням миру на російських умовах, а лідери інших держав казатимуть, що Путін блефує і необхідно й далі підтримувати боротьбу українського народу.

«Путін підвищує ставки своєю ядерною риторикою, оскільки відчуває слабкість противника: успіх правих і ультраправих партій на виборах до Європарламенту, парламентські вибори в ряді країн, президентська кампанія в США — усе це вносить елементи нестабільності у внутрішньополітичне життя Заходу. І Путін намагається скористатися цими можливостями», — зазначила у коментарі ZN.UA співробітниця Центру Белфера Гарвардської школи Кеннеді Мар’яна Буджерин.

Читайте також: Росія може застосувати ядерну зброю під впливом трьох факторів — The Telegraph

Своєю чергою Олексій Їжак також вважає, що Путін знову використовує ядерну риторику як інструмент тиску на західних лідерів. За його словами, це заклик, мовляв, давайте з нами домовлятися щодо України. 

«Інакше — таргетування використання зброї та ядерна війна. Але повернення російського керівництва до використання ядерної риторики — це сигнал і про те, що вони відчувають: запас міцності в російської держави не настільки великий. Можливо, нинішніми заявами вони прагнуть показати: якщо Захід економічно доведе до того, що Росія розвалиться, Москва застосує ядерну зброю», – додав Їжак.

Раніше секретар РНБО Олександр Литвиненко зазначив, що разі поразки у війні Владімір Путін може використати тактичну ядерну зброю. Водночас він додав, що застосування Росією стратегічної ядерної зброї, яке майже напевно призведе до третьої світової війни, малоймовірне.