UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Норвегії помер «кит-шпигун» Хвалдимир

Припускали, що тварина втекла з вольєру де, можливо, проходив навчання російського флоту.

Кита-білуху на прізвисько Хвалдимир знайшли мертвим біля берегів норвезького Ругаланна, йдеться у матеріалі норвезького мовника NRK.

Дослідник Себастьян Стренд, який працював із китом протягом кількох років, повідомив, що знайшов його мертвим сьогодні, 31 серпня.

“Серйозних травм у нього немає, але ми проведемо розтин і подальше розслідування”, — сказав він.

Уперше рибалки побачили його в 2019 році та прозвали «російським шпигуном» через те, що на ньому була упряжка з написом «Equipment St Petersburg» та камера GoPro.

Норвежці дали киту прізвисько Хвалдимір – каламбур на тему «кит» (норвезькою мовою зву«hval»), що  вказує на його зв’язок із Росією. У 2022 році його також прозвали «Хвальді», щоб не асоціювати із президентом Росії Владіміром Путіним.

Потім Хвалдимір відвідав прибережні громади у Фіннмаркуп, де демонстрував, серед іншого, трюки для селян. Кит швидко став міжнародною знаменитістю та отримав величезну увагу. Про нього писали ЗМІ всього світу.Цього літа він перебрався на південь і час від часу бував у Осло-фіорді. Наприкінці липня було вирішено, що його слід примусово перемістити із Західної Норвегії до фіорду у Східному Фінмарку, щоб інтегрувати його з іншими білухами.