UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Німеччині все правління "Зелених" під підозрою прокуратури

Їх підозрюють в отриманні незаконних "ковідних" бонусних виплат.

Прокуратура Берліна ініціювала розслідування у справі про можливе незаконне присвоєння "ковідних" бонусних виплат членами федерального виконавчого комітету німецьких "Зелених". Причому під підозру потрапили співлідер партії Анналена Бербок, голова МЗС та міністр економіки Роберт Габек. Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Der Spiegel та Tagesspiegel.

Розслідується версія можливого неправового отримання компенсації у розмірі 1500 євро з партійних коштів на користь кожного з них у 2020 році. Під питанням — чи могло правління партії затверджувати бонус самим собі.

"Федеральний виконавчий комітет є найвищим виконавчим органом, тому легітимно, щоб він ухвалював такі рішення", — прокоментував представник "Зелених". Кошти після цього повернули.

"Зеленим" і раніше доводилося виправдовуватися через бонусні виплати, ще під час кампанії перед федеральними виборами. Бербок довелося також визнати, що вона із затримкою повідомила про додаткові доходи у 2018-2020 роках.

Окрім Бербок та Габека, у розслідуванні фігурують два заступники лідерів — Рікард Ланг та Джаміл Шафер, федеральний управляючий директор Міхаель Кельнер та відповідальний за фінанси Марк Урбатш. Усі, крім останнього, зараз є депутатами Бундестагу.

Спікер "Зелених" у коментарі Tagesspiegel сказав, що члени правління повною мірою співпрацюють із прокуратурою для швидкого та повного з'ясування фактів.

Читайте також: Через шантаж Путіна Німеччині важко відмовитися від «Північного потоку-2» — FT

Раніше повідомлялося, що колишня канцлер Німеччини Ангела Меркель відмовилася від пропозиції щодо роботи в ООН. Причину її відмови не розголошують.