UA / RU
Підтримати ZN.ua

У НАТО готові за прискореною процедурою схвалити членство Швеції та Фінляндії

Беручи до уваги загрозу з боку РФ у регіоні, вся процедура узгодження триватиме лише два тижні. За звичайних умов ратифікація з боку кожної з держав-членів Альянсу триває кілька місяців.

У разі подання заявки на вступ до НАТО з боку Швеції та Фінляндії, вся процедура погодження триватиме лише два тижні. Не ідентифікований представник Альянсу в Брюсселі заявив, що для ухвалення рішення немає потреби чекати до саміту в Мадриді, який, нагадаємо, має визначити обриси діяльності цієї організації на найближче десятиріччя. Про готовність до пришвидшеної процедури повідомляє з посиланням на dpa Deutsche Welle.

Прискорену процедуру обрали, беручи до уваги загрозу в регіоні, що виходить від Росії, зважаючи на широкомасштабну війну Кремля проти України.

“З урахуванням загрози для держав, що виходить від РФ, усі члени НАТО, ймовірно, докладуть зусиль для того, щоб завершити ратифікацію в найкоротший термін”, - йдеться у повідомленні dpa.

У звичайній ситуації для завершення процесу вступу країн до НАТО необхідна ратифікація з боку кожної з країн-членів Альянсу. Оскільки йдеться про 30 країн, така процедура триває щонайменше кілька місяців.

Читайте також: Генсек НАТО прогнозує більш жорсткий наступ РФ найближчими тижнями

Після вторгнення РФ в Україну підтримка вступу до НАТО серед населення Фінляндії вперше стала переважаючою. Членство підтримують 76% жителів цієї країни, такі дані напередодні оприлюднила державна телерадіокомпанія Yle.

“У березні приблизно п'ята частина респондентів все ще не була впевнена у своїй позиції стосовно НАТО, а на початку травня не була певна приблизно вже кожен десятий респондент”.

“Це (76% – ред.) найвищий показник за весь час. Проти висловилися 12%, ще 11% опитаних не змогли визначитись із відповіддю. У березні рішення про вступ до НАТО підтримували 62% жителів країни», - йдеться у повідомленні dpa.

Читайте також: Фінляндія скоротила імпорт нафти з РФ на 70% — Bloomberg

Агресивна війна Росії посилює підтримку НАТО

Багато чого сталося між березневими та травневими опитуваннями. "Агресивна війна Росії в Україні налякала людей, і міжнародна реакція на війну посилилася", - пише той самий Yle.

Нагадаємо, за даними фінських ЗМІ, Фінляндія та Швеція подадуть заявки на вступ до НАТО вже цього місяця.